Sveti Bruno, biskup Segnija

Današnji sveti zaštitnik, Bruno, biskup Segnija (San Bruno di Segni, San Brunone d’Asti), rodio se oko 1045/1049. kao plemićki sin u talijanskom gradiću Soleru (provincija Alessandria, Pijemont).

Benediktinac, studirao je teologiju u Astiju i Bologni. Za svećenika je zaređen 1079. i postao kanonikom u Sieni. Savjetnik četvorice papa, papinski poslanik, vrsni poznavatelj Svetog pisma, bio je glasovit po svojim propovijedima o Presvetom Sakramentu. Biskupom Segnija (Lazio) imenovao ga je 1080. papa Grgur VII, koji mu je povjeravao mnoge važne misije. Bio je bliski suradnik i njegovih nasljednika, Viktora III, Urbana II. i Paskala II. te je sudjelovao u radu crkvenih sabora u Clermontu (1095) i Toursu (1096).

„Briljantni branitelj Crkve“, borio se protiv simonije (trgovanja crkvenim službama, povlasticama i oprostom grijeha), a svojim djelovanjem svesrdno branio slobodu Crkve od svjetovnih vladara koji su je htjeli podčiniti svojoj volji. Naročito se trudio obnoviti kler. Povukao se 1102. u samostan Monte Cassino, gdje je 1107. izabran za opata, ali se po papinom nalogu 1111. vratio u svoju biskupiju. U dva je navrata obavljao službu papina legata i putovao u Francusku i na Siciliju. Bio je izrazito nadarena i svestrana osoba, hagiograf, polemičar, teolog, govornik i liturgičar te je za sobom ostavio niz vrijednih djela. Preminuo je u Segniju na današnji dan, 18. srpnja 1123. Svetim ga je proglasio 1183. papa Lucije III. Zaštitnik je grada Segnija.

Izvor: zupajastrebarsko.hr

Odgovori

Skip to content