Dr. Marko Jukić: Vatreni šokirali mrzitelje Hrvatske

Hvala Vatreni

Vatreni su ostvarili sjajan uspjeh, postali su viceprvaci svijeta u nogometu. Malo je onih koji su to očekivali a mnogo je onih koji su to željeli. Mnogo je napisano o sjajnom uspjehu Vatrenih pa nije potrebno ponavljati. Narod je u Zagrebu priredio veličanstven doček, građani su iskazali svoju radost zbog sjajnog uspjeha, pokazali domoljublje i dostojanstvo. Diljem Lijepe naše pojedinačno su nogometaši veličanstveno dočekani. Možemo biti ponosni na naše dečke i na slike veličanstvenih dočeka koje su otišle u svijet. Bilo je veličanstveno, bilo je sjajno, bilo je dostojanstveno, bilo je neopisivo dobro….Hvala Vatreni!

Govor mržnje

Nažalost, uspjeh Vatrenih je kod nekih izazvao razočarenje, ogorčenje i izljeve silne mržnju ničim izazvane. Prvo razočarenje mrzitelja je bio odlazak na Svjetsko nogometno prvenstvo jer oni su crtali svastiku, oni su prekidali utakmice, oni su pravili nerede u Hrvatskoj i izvan Hrvatske te slali prijave (u krovne nogometne organizacije i u medije) o fašizmu te tražili zabranu igranja reprezentacije. U Hrvatskoj su stalno izmišljali slučajeve, preko medija svađali ljude raznim podmetanjima, lažima i izmišljotinama, ali nisu uspjeli.

Svaka pobjeda nogometne reprezentacije na prvenstvu je bila poticaj za nove izljeve mržnje, nova podmetanja, nove spletke i pokazivanje primitivizma. Okomili se mrzitelji na Predsjednicu republike: zašto ide navijati, tko plaća put, zašto nije išla službeno, zašto bi išla službeno, zašto je bila u svlačionici i ostalo. Iz tih natpisa i izjava je izvirala samo mržnja i ništa više. Mrzitelji pokazaše svoj primitivizam, seksizam, netoleranciju, neznanje i patološku mržnju prema svemu što je hrvatsko. Nisu se javile feministkinje, nisu se javile udruge civilnoga društva, nisu se javile pravobraniteljice da osude govor mržnje prema Predsjednici, prema pojedinim igračima i reprezentaciji. Oni primitivno, javno vrijeđanje domoljuba i branitelja Hrvatske smatraju demokratskim iskorakom, a iskazivanje domoljublja od strane Hrvata smatraju nacionalizmom i fašizmom. Najtragičniji dio priče je da oni (pravobraniteljice, udruge civilnog društva i slični) žive na grbači hrvatskog naroda, da dobivaju sredstva od onih koje blate, prijavljuju, lažno prokazuju za nacionalizam i fašizam a da ne daju niti jedan primjer u čemu se očituje taj nacionalizam i fašizam. Za njih je novi dres reprezentacije znak fašizma, zar to nije bolesno?

Na hrvatskim sveučilištima predaju ideološki zaslijepljeni profesori koji ne shvaćaju i ne prihvaćaju činjenicu da je zločinačka komunistička ideologija stvar prošlosti, ne prihvaćaju činjenicu da je Jugoslavija mrtva i da je diktator Tito bio zločinac. Ti komunistički profesori su stalno u medijima, preko kojih papagajski ponavljaju svoje laži, podvale te lijepe etikete onima koji misle drugačije. Profesor komunističke sociologije broji krvna zrnca reprezentativcima!?

Lalić skreće pažnju na neke aspekte te pojave koje on ne smatra negativnima. Dobro je da smo osvijestili da je Danijel Subašić porijeklom Srbin, da mu se otac zove Jovo, kao primjerice otac Arsena Dedića. Također, da je jedan DadoPršo Srbin koji je bio važan reprezentativac, kao što je Darijo Srna Musliman. Dobro je da smo u otvorenom, a ne mrzilačkom i šovinističkom govoru, pokazali da postoji građansko rodoljublje i da ga time snažimo, pa, ako hoćete, i neki građanski nacionalizam koji je potreban zemlji, kaže Lalić.

Što je drug stvarno htio poručiti?

Ne treba nam nikakav nacionalizam, treba nam osvještenost, domoljublje i pravna država!

Republika Hrvatska je pluralna država u kojoj nacionalni dres može nositi onaj koji ima državljanstvo, koji je vrhunski sportaš i koji voli svoju domovinu Hrvatsku bez obzira na etničku i vjersku pripadnost. Hrvatska nikada nije temeljem etničke pripadnosti određivali sastav reprezentacije pa je bezpredmetno trabunjati odakle je tko i kako se zove njegov otac.

Zanimljivo je da jedan sveučilišni profesor broji krvna zrnca, da je to netko napravio s takozvane desnice javili bi se dežurni neprijatelji sa svojim prijavama, uvredama, podmetanjima i teorijama. Što nam je jadni profesor sociologije športa, poznat po svojim glupastim tumačenjima nereda na stadionima, htio poručiti?

Komunistički mediji su dotičnog proglasili uglednim sociologom, temeljem čega? Taj sociolog piše da je nacionalizam najsnažnija ideologija u Hrvatskoj. Zna li dotični definirati nacionalizam? Gdje se ogleda taj takozvani nacionalizam? Takozvani ugledni komunistički sociolog je jedan od mrzitelja Hrvatske koji ne može shvatiti što domoljubima znači himna i držanje ruke na srcu. Ovdje treba navesti da je istina da ima onih kojima je držanje ruke na srcu, dok svira himna, samo ritual (o njima drug nije pisao).

Mediji javljaju da je jedan saborski zastupnik, kažu bivši kradljivac autokazetofona, kada je vidio Thompsona u autobusu napisao na Twitteru:“Mora mi smeće fašističko dan pokvarit.. ali neće, nabijem i njega i sve fašiste!!! Ignore!! Danas samo Hrvatska!!!!”.

Hoće li netko sankcionirati ovaj govor mržnje! S kojim pravom i na temelju čega on proglašava Thompsona fašistom? Thompson je došao na poziv reprezentativaca (znači po Beljaku fašista)!. Do kada će ovakvi mrzitelji svega hrvatskoga biti u Saboru, do kada će nekažnjeno širiti govor mržnje i etiketirati ljude? Kakav primjer mladima daje ovaj, kažu bivši kradljivac autokazetofona?

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća slična je situacija bila s hrvatskim pjevačem Vicom Vukovom, njega su etiketirali, da je šovinist i nacionalist i branili mu da pjeva, zabranjivali njegove ploče i planirali kazneni progon 1971 godine. Kada je smjenjeno hrvatsko partijsko rukovodstvo bio je na turneji u Australiji i tako je izbjegao uhićenje i zatvor. Godinama je bio politički emigrant. Vice Vukov je bio domoljub, pjevao je domoljubne pjesme i bio je jako popularan u narodu. To je smetalo jugoslavenskoj (komunističko-četničkoj) vlasti koja je sedamdesetih godina izrabljivala Hrvatsku (krađa hrvatskih deviza, pljačka preko Inexa i Genexa, zatiranje hrvatskog jezika itd.). Bilo je to vrijeme Hrvatskog proljeća kojeg su potakli hrvatski intelektualci diljem Lijepe naš, okupljeni oko Matice hrvatske. Bilo je to vrijeme osvještavanje Hrvata i buđenja nacionalnog ponosa koji je bio zatiran od komunističko-četničke vlasti. U to vrijeme su komunisti i četnici hrvatsku himnu proglašavali nacionalističkom pjesmom, hrvatski grb se nije smio isticati. U operi Nikola Šubić Zrinski nije se smjelo istaknuti hrvatski grb i zastavu. To je vrijeme za kojim žale neprijatelji Hrvatske, neprijatelji hrvatske reprezentacije. To je vrijeme za kojim žale SDP-ovci, HNS-ovci, SDSS-ovci, Liberali i njima slični. Grijeh Vice Vukova je bio pjevanje domoljubnih pjesama: Bodulska balada, Zvona moga grada, Pismo ćali, Vužgi ga Blaž, Tvoja zemlja i drugih. Te pjesme su ocrtavale tadašnji trenutak Hrvatske: iseljavanje stotina tisuća Hrvata, na „privremeni“ rad, u Njemačku. U isto vrijeme su se u hrvatskim gradovima gradili oficirski stanovi, otvarala nova radna mjesta za oficiruše i otvarali novi studiji za decu oficira koja su došla iz Srbije i Crne Gore. Došljaci su nametali svoj pogled na svijet, svoju kulturu (nekulturu) i ostvarivali privilegije uHrvatskoj dok su se Hrvati iseljavali trbuhom za kruhom.

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća se pjevanje pjesme Tvoja zemlja etiketiralo kao širenje šovinizma i nacionalizma a danas se pjevanje pjesme Lijepa li si etiketira fašizmom! Temeljem čega? Što je u toj i drugim pjesmama Marka Perkovića Thompsona loše, neprihvatljivo, nacionalističko, fašističko, ustaško?  Odgovor je samo jedan: NIŠTA!

Naši političari govore da smo pravna država!? Kakva je to pravna država kada dozvoljava: vrijeđanje, lijepljenje etiketa (fašist, katotaliban), koja dozvoljava širenje laži i mržnje?

Ako Hrvatske želi, hoće, biti pravna država onda mora zaustaviti ovaj govor mržnje! Ako Sabor drži do sebe sankcionirat će govor mržnje saborskih zastupnika, etiketiranje i širenje netrpeljivosti! Ako su u Saboru čestiti ljudi zaustavit će govor mržnje, seksizam i primitivizam svojih kolega.

Ako HAZU drži do sebe isključit će iz svojih redova čovjeka koji iskazuje mržnju prema svemu hrvatskom, čovjeka koji pokazuje primitivizam najniže vrste. Evo jedne od izjava djelatnika HAZU: „Posve sam ravnodušan na rezultate utakmica na Svjetskom prvenstvu. Navijam – ne gledajući – jedino kad igra Hrvatska. Za njezine protivnike. Malo me što rastužuje kao pogled na razdragano sretne Hrvate. Njihova sreća u kombinaciji s dezenom stolnjaka lošijih birtija u hrvatskim vukojebinama u meni izaziva mizantropsku, egzistencijalnu mučninu“.

Dotični mrzitelj Hrvatske je državni službenik i njegovo ponašanje je nespojivo s državnom službom. Ne radi se o kritici, drugom mišljenju, već se radi o primitivnom govoru mržnje najniže vrste.

Novi igrači na političkoj sceni (samodopadni mostovci i živozidaši) nisu sazvali konferenciju za tisak povodom govora mržnje, povodom primitivnih uvreda, povodom podmetanja i laži. Ne znam je li ispravno zaključiti da oni podržavaju govor mržnje prema Hrvatima, da oni podržavaju napade na Predsjednicu, Modrića, Lovrena i druge.

Dokaz revitalizacije fašizma, ustaštva, u Hrvatskoj je novi dres Hrvatske nogometne reprezentacije. Samo bolesnici, patološki mrzitelji hrvatskog naroda mogu povezivati novi dres s fašizmom (ustaštvom).

O srbijanskim medijima ne treba trošiti riječi. Treba postaviti pitanje je li netko od dežurnih prijavljivača u Hrvatskoj obavijestio (informisao) EU administraciju o kandidatu (Srbiji) za ulazak u uniju? Dežurni prijavljivači, mrzitelji Hrvatske, to neće napraviti ali bi mogli hrvatski zastupnici u EU parlamentu!? Pa bilo bi normalno da se EU birokraciji jasno pokaže govor mržnje, primitivizam i vulgarnost kandidata (Srbije) za ulazak u EU.

Narode, do kada ćemo plaćati mrzitelje naše Domovine i njihov govor mržnje?

Dr. Marko Jukić

Odgovori

Skip to content