Južni Velebit – prva crta bojišnice 1993.-1995.

Dana 22. srpnja 2018. godine članovi udruge specijalne policije BATT bili su na Velebitu,  odati počast poginulim suborcima u Domovinskom ratu. Put je vodio preko Modrića, iznad tunela Sveti Rok, preko Malog Alana na sjevernu stranu Velebita. Jedan dio puta pređosmo u terencima, a zatim pješice do Dušica (1260 m), do mjesta gdje je nekada bio logor Specijalne policije. Ispod Svetog brda (1751 m) bio je logor specijalaca, nešto više ispod vrha Svetog brda bile su istureni bivaci, pazilo se da neprijatelj ponovno ne zauzme teren koji je u akciji Maslenica osvojen.

1. Sveto brdo

Bivši specijalci su posjetili mjesta koja su čuvali pune dvije godine i s kojih su krenuli u oslobodilačku akciju „Oluju“. U akciji Maslenica zauzete su Tulovih Greda, taj podvig je izvelo šest pripadnika Specijalne jedinice policije „BATT“ – Split. Položaji koje su oslobodili u akciji Maslenica, prostor od Tulovih Greda do Malog Alana i Svetog Brda, specijalci su zadržali unatoč silnih pokušaja neprijatelja da povrati taj teritorij. S tih položaja, u operaciji „Oluja“,  jedinice Specijalne policije su u samo 48 sati došle do granice s Bosnom i Hercegovinom. Na Velebitu su poginula dva pripadnika splitske jedinice Specijalne policije: Hrvoje Čovo i Viktor Lizatović. Počivali u miru Božjem.

2

3

Sjetili smo se teških uvjeta života na Velebitu: olujni vjetrovi, višednevna gusta magla, snježni nanosi, zaleđeni teren, temperatura do minus 25 stupnjeva, pljuskovi s udarima gromova, nemogućnost opskrbe, smrznuti lijekovi te staništa glodavaca i zmija. Ponekad su se u jednom danu izmijenila tri godišnja doba.

4

Specijalci su branili Velebit- mitsku hrvatsku planinu i onemogućili neprijatelja da odvoji sjevernu od južne Hrvatske. U borbama i pri čuvanju terena poginuo je 31 specijalac a 189 ih je ranjeno. Treba dodati i pripadnike Hrvatske vojske koji su poginuli na Velebitu (ukupno je poginuo 51 branitelj). Na Velebitu je poginuo legendarni Damir Tomljanović – Gavran.

5

6

Počivali u miru Božjem!

Dr. Marko Jukić/hu-benedikt.hr

Odgovori

Skip to content