Zašto Vatreni kao 2. na svijetu neće biti prema novoj ljestvici FIFA-e ni u TOP 10?

Kako smo već pisali krovna svjetska nogometna organizacija, FIFA, 16. kolovoza, umjesto očekivanog 19. srpnja, će objaviti novu ljestvicu redoslijeda najboljih reprezentacija svijeta. Iako su Vatreni i službeno plasmanom u finale SP-a drugi na svijetu prema najnovijoj ljestvici FIFA-e to se neće vidjeti, zapravo, Hrvatske, kako sada stvari stoje, nema ni među najboljih deset?

Drugi na svijetu, ali…

Naime, hrvatska nogometna reprezentacija sjajnim igrama izborila je finale Svjetskog prvenstva u Rusiji. Iako su Vatreni u finalu na nespretan i nesretan način poraženi od Francuza, mada su bili dominantni tijekom utakmice, cijeli svijet oduševljen je hrvatskom reprezentacijom. Nažalost, to se neće puno odraziti na novu ljestvicu FIFA-e koja će biti objavljena, kako smo već spomenuli,16. kolovoza.

Podsjetimo, Hrvatska je u Rusiju otišla kao 20. reprezentacija svijeta prema FIFA-inoj ljestvici, nakon 16. kolovoza Hrvatska bi trebala napredovati tek za pet mjesta i iz razloga što će  reprezentacije biti rangirane po drugačijem principu od onog današnjeg. Dakle, uz izmijenjeni sustav Vatreni bi trebali biti tek na 15. mjestu. Drugim riječima, 2. reprezentacija svijeta neće biti čak ni među prvih 10. na svijetu.

Najbolji davne 1999. godine…

Podsjetimo, davne 1998. godine nakon 3. mjesta na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj Hrvatska je na FIFA-inoj ljestvici napredovala, a zauzimala visoko 3. mjesto godinu dana kasnije, ujedno i najbolje u povijesti. Tada je Vatrene vodio legendarni Miroslav Ćiro Blažević.

Prije nekoliko godina Vatreni su vrlo kratko bili na 4. mjestu, po starom sustavu to mjesto bi zauzeli i u kolovozu. No, neke stvari su se promijenile, nova metoda izračunavanja koeficijenta  našu reprezentaciju stavlja na 15. mjesto.

Njemačka na vrhu!?

Među prvih pet bit će tako i Njemačka, koja je na Svjetskom prvenstvu u Rusiji doživjela potpuni debakl.  Redom ovako, Njemačka, Brazil, Belgija, Francuska i Portugal. Samo je Belgija osvajanjem 3. mjesta u Rusiji, i naravno Francuska, zaslužila tako visoki rejting na FIFA-inoj ljestvici. Hrvatska? Očito će do FIFA-inog ”vrha” morati krenuti težim, ali i zato slađim, putem.

Zašto se FIFA odlučila na novi način bodovanja?

Odgovor na ovo pitanje i nije toliko teško dati, moramo priznati posve je logičan.  Krovna svjetska nogometna organizacija želi tako izbjeći brojne kalkulacije koje graniče se nesportskim ponašanjem. Zapravo, neke su reprezentacije uoči velikih natjecanja izbjegavale igranje prijateljskih utakmica s jakim protivnicima kako bi zadržale ili čak popravile svoj trenutni položaj na ljestvici i tako su omogućile lakši ždrijeb. Koliko je to zaista bio ”lakši ždrijeb” vidjeli smo na SP-u u Rusiji, kalkulacije se nisu isplatile, kao što se u sportu nikad i ne isplate.

FIFA tako s vremenom želi postići realniji izgled njene ljestvice, čiji poredak nerijetko ne odgovara stvarnim kvalitetama reprezentacija, kao što će to biti slučaj nakon 16. kolovoza. Naime, Vatreni sasvim sigurno vrijede više od 15. mjesta na svijetu, što su i dokazali u Rusiji.

Kalkulacije i manipulacije…

Podsjetimo, Wales i Rumunjska pokušavali su kalkulirati više od ostalih, nisu uspjeli, a potpuno debakl doživjela je reprezentacija Poljske, koja je pravovremenim odabirom laganih prijateljskih utakmica u gotovo svakim kvalifikacijama bila u prvoj jakosnoj skupini. Na Svjetskom prvenstvu nisu prošli skupini. Ispred njih su bili Kolumbijci i Japanci. Kao što smo rekli, kalkulacije se u sportu gotovo nikad ne isplate, a prije ili poslije obiju se o glavu.

Izvor: narod.hr

Odgovori

Skip to content