(VIDEO) Božićni hit: “Mary, Did You Know?”

Poslušajte (i pogledajte) jedan od najvećih božićnih hitova u izvedbi Kennyja Rogersa i Winonne Judd

{jathumbnail off}Pjesma “Mary, Did You Know?” već je dugi niz godina jedna od slušanijih pjesama suvremene glazbene scene u božićnome vremenu. I ovoga je božićnog vremena na Billboardovoj top ljestvici zaslužila visoko mjesto, zadržavajući se kroz posljednja dva tjedna na trećem i četvrtom mjestu ljestvice.

 

“Mary, Did You Know?”

“Mary, Did You Know?” jedna je od suvremenih božićnih pjesma koje se slušatelji uvijek iznova prisjete u blagdanskome vremenu, bez obzira na njezin datum nastanka. I ovoga je božićnog vremena na Billboardovoj top ljestvici «Mary, Did You Know» zaslužila visoko mjesto, zadržavajući se kroz posljednja dva tjedna na trećem i četvrtom mjestu ljestvice.

Pjesma kojoj se slušanost ni u 2014. godini ne umanjuje, napisana je prije trideset godina, kada je Mark Lowry dobio inspiraciju za nadahnuti tekst pjesme. Američkoga kršćanskog pjesnika i pjevača njegov je pastor zamolio da napiše program za jednu božićnu manifestaciju. Pjesmu je uglazbio gospel i country umjetnik Buddy Green, a Michael English bio je prvi autor koji je pjesmu snimio i predao slušateljstvu na svome prvom albumu «Michael English».

1993. godine svoju je verziju pjesme napravila Kathy Mattea na albumu «Good News». S tom je verzijom pjesma prvi puta postigla širu slušanost.

Slušanost je porasla 1997. godine s duet verzijom Kennyja Rogersa i Winonne Judd, koja je i danas među prvim mjestima svjetskih top ljestvica.

Pjesma «Mary, Did You Know» doživjela je više od deset različitih verzija, a korištena je i u istoimenome nagrađivanom mjuziklu Brucea Greera.

Kenny Rogers & Winonna Judd

Kenny Rogers je američki pjevač, tekstopisac, producent, fotograf i glumac. Najjači utjecaj u svojoj šest desetljeća dugoj karijeri ostvario je na području country glazbe, pa je stoga član američke country Dvorane slavnih. Svojim radom se istaknuo i u drugim glazbenim žanrovima, a prodaja njegovih albuma premašila je 130 milijuna primjeraka, što Kennyja Rogersa čini jednim od glazbenika s najprodavanijim albumima. Među brojnim uspješnim albumima ovog country umjetnika ističe se i blagdanski album pod nazivom «The Gift» iz 1996. godine s najpopularnijim hit – singlom «Mary, Did You Know?», nastalim u suradnji s Wynonnom Judd, također američkom country pjevačicom.

Tajna uspjeha

U čemu leži popularnost ove pjesme i zbog čega iz godine u godinu ne gubi na svježini? Osim vrhunske glazbene izvedbe i produkcije, tajna se sigurno nalazi u tekstu pjesme, koji na vrlo jednostavan i svima razumljiv način daje naslutiti dubinu otajstva Božića.

«Mary, Did You Know» jedna je od onih suvremenih božićnih pjesama koja nije podlegla banaliziranju i svođenju na pjevanje o lijepome raspoloženju za vrijeme božićnih blagdana, a kojoj se popularnost unatoč tome ne umanjuje.

Tekst pjesme usredotočen je na bitno – razmišljajući o vjeri Blažene Djevice Marije i o njezinome velikom «da» Božjoj volji, razmatra se otajstvo Utjelovljenja u perspektivi Isusovog života i djela otkupljenja. Slušajući pjesmu vrlo lako možemo zamisliti trenutke majčinske nježnosti prilikom pogleda na novorođeno djetešce i nazrijeti beskrajnu majčinsku ljubav. Svaka majka zna da se u pogledu punom nježnosti i ljubavi često krije bezbroj pitanja, koja kroz odrastanje često prerastaju u brigu, a sve zbog ljubavi majke, koja želi najbolje za svoje dijete.

Kroz niz pitanja postavljena u pjesmi, pjesnik se zapravo obraća Blaženoj Djevici Mariji: «Marijo, jesi li znala da će tvoj mali Sin jednoga dana hodati po vodi? Jesi li znala da će tvoj mali Sin dati vid slijepcu, smiriti oluju svojom rukom? Kada poljubiš svoje Dijete, poljubila si Lice Božje.»

Ističući velike, čovjeku nedokučive Božje atribute u stihovima pjesnik na vrlo zoran način oslikava tajnu u koju vjernik iz godine u godinu nastoji sve dublje zaroniti: Bog je postao čovjekom, hodao je ovom zemljom te je i dalje s nama, u sve dane, do svršetka svijeta. Ne može se dovoljno naglasiti potreba razmatranja božanske Ljubavi izražena u otajstvu Utjelovljenja.
Zbog toga poruka pjesme ne gubi na svježini.

Neka emocije koje pjesma u čovjeku može pobuditi budu još jedan doprinos razmatranju božićnoga otajstva.

Pjesmu «Mary, Did You Know?» poslušajte u izvedbi Kennyja Rogersa i Winonne Judd, a engleski tekst možete pratiti ispod videa.

{youtube}BhEjIRG2YzA{/youtube}

 

Autor: Ana Dagelić/Laudato

Odgovori

Skip to content