DA SE NE ZABORAVI 5. kolovoza 1995. podignuta hrvatska zastava na kninskoj tvrđavi

DANI SLAVE I PONOSA!

Iznad hrvatskog kraljevskog grada Knina, na tvrđavi, ponovno je zalepršala hrvatska trobojnica 5. kolovoza 1995. godine. Bio je to znak slobode, znak pobjede i povratka Knina matici.

U oslobađanju Knina sudjelovale su 7. gardijska brigada koja je krenula s obronaka Dinare i 4. gardijska brigada koja je napredovala iz pravca Golubića. 7. gardijska brigada je prva ušla u Knin a koji sat kasnije im se pridružila 4. gardijska brigada.

Hrvatska zastava na kninskoj tvrđavi je podignuta 5. kolovoza 1995. godine u 10:15 sati. Dvadesetmetarsku zastavu su podigli pripadnici 7. gardijske brigade (Pume iz Varaždina). Na kninsku su se tvrđavu prvi popeli pripadnici 7. gardijske brigade: Elvis Mihić, Mario Bilač, Eduard Baltić, Ivica Novoselec, Jasmin Hadžić, Miljenko Hajsok i njihov zapovjednik Ivan Korade.

Drugu dvadesetmetarsku hrvatsku zastavu postavili su pripadnici 4 gardijske brigade u 12 sati. Petog kolovoza 1995. godine u 12 sati nastale su povijesne fotografije pripadnika 7 i 4 gardijske brigade na kninskoj tvrđavi.

6. kolovoza 1995. godine, velika hrvatska zastava 7. gardijske brigade svečano je postavljena na jarbol i ponosno se zavijorila nebom iznad slobodnog kraljevskog grada.Tu slavnu hrvatsku pobjedničku zastavu, dolaskom na kninsku tvrđavu 6. kolovoza, poljubio je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman.

Zastava na kninskoj tvrđavi je značajan simbol novije hrvatske povijesti, znak pobjede!

U znak sjećanja na pobjedu u Domovinskom ratu 5. kolovoza je proglašen Danom pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.

Marko Jukić/hu-benedikt.hr; Foto: MORH, Hrvatska vojna glasila

Odgovori

Skip to content