Obilježena 28. godišnjica osnivanja Samostalne satnije „Sveti Jure“ Žrnovnica

Foto 1. Predsjednik UBDDR „Sv. Jure“ – Žrnovnica, pukovnik Vinko Barbarić

Samostalna satnija „Sveti Jure“ Žrnovnica obilježila je 28. godišnjicu osnivanja. Osnovana je 15. kolovoza 1990. godine. Udruga dragovoljaca se obraća javnosti priopćenjem koje donosimo u cijelosti.

Dana 15.08.1990. utemeljena je prva Dragovoljačka vojna postrojba u RH, Samostalna satnija “Sveti Jure” Žrnovnica. Obiljezavanje godišnjice održano je u Žrnovnici (11.08.2018.) u organizaciji UBDDR “Sveti Jure” Žrnovnica koja okuplja bivše pripadnike navedene vojne postrojbe.

Kao utemeljitelj i tadašnji zapovjednik, a sadašnji predsjednik Udruge, mogu odgovorno kazati kako postrojba iza sebe ima kontinuirane i kvalitetne rezultate, relevantne i konkretne pokazatelje kao i statističku vojnu učinkovitost iz koje proizlazi impresivan ratni put.

U prvoj godini utemeljenja kao i u narednoj 1991. od tadašnjih vlasti tretirana je kao “ilegalna teroristička postrojba” koja ruši ustavni poredak međunarodno priznate države Jugoslavije i njezinu JNA, a raspadom Jugoslavije bila je česta tema u Haagu, Zagrebu i Beogradu pri međunarodnoj arbitraži i pregovorima, koja “svojim paravojnim djelovanjem ometa pregovore”.

No odgovor naše postrojbe na atake da nas se rasformira i uhiti u slijedećim danima stizao je na vrlo učinkovit način. Uspješne napadačke i obrambene akcije “Sv. Jure” polučile su: utvrđivanje i stabilizaciju već do tada narušenih obrambenih linija, zauzimanje važnih područja, osvajanje vojnih strateških objekata JNA, zadani su značajni gubitci neprijatelju u ljudstvu, veći broj je zarobljen, zaplijenjena su vrijedna materijalno-tehnička sredstva, naoružanje, streljivo, oprema.

Osvojen je najvrjedniji objekt bivše JNA, Raketna baza Žrnovnica, sa sveukupnim potencijalom i ljudstvom. Raketna baza je sačuvana, razina djelovanja podignuta na višu razinu, naoružani i opremljeni brodovi, naoružani i opremljeni mobilni obalni lanseri. Ishođeno je oružje T.O. Split, dopremljeno u Bazu S.S. Sv. Jure i samostalno se raspolagalo s istim, pomažući najpotrebnijima u RH i BiH.

U bitkama na Južnom bojištu i BiH, S.S. Sv. Jure je odigrala presudnu ulogu, obranivši izlazak neprijatelja na lijevu obalu rijeke Neretve, na hrvatsku najjužniju obalu i u njihov konačan cilj luku Ploče.

Zbog svega navedenog postrojba bi trebala primiti najviša odličja RH, a obilježavanje njihovih godišnjica i velikih pobjeda popraćeno od najviših razina vlasti.

UBDDR “Sv. Jure” Žrnovnica

pukovnik Vinko Barbarić

IMG_0054Foto 2. Članovi udruge koji su došli na druženje

Marko Jukić/hu-benedikt.hr

Odgovori

Skip to content