Ivan Ugrin: Hrvati katolici nisu homofobi

Prije nekoliko dana u belgijskom gradiću Gentu napadnuti su Talijan Mauro Padovani (47), koji tamo živi sa svojim istospolnim partnerom, Amerikancem Thomasom Freemanom (59). Napadač je Bugarin (23), kojega je policija zadržala u pritvoru, i njegova djevojka (21), hrvatska državljanka. Ona je puštena na slobodu jer se nije fizički obračunavala sa svojim susjedima na parkingu u blizini zgrade u kojoj i jedni i drugi žive, a njihovi sukobi traju već četiri godine.

Kod nas je vijest prenesena s naslovima kako je Hrvatica s dečkom pretukla gay par. Zove se Yesmina Ramadani i ustvari je Romkinja s hrvatskom putovnicom. Belgijski mediji pišu kako se radi o “potencijalno homofobnom napadu”, što ovom incidentu pridaje otegotne okolnosti, jer je pretučen homoseksualni par, a osim toga, po Padovanijevim navodima, njegov “suprug” boluje od Alzheimerove bolesti, što prema pretučenima izaziva i dodatnu sućut.

Međutim, to nije razlog da novinar Inoslav Bešker svoj tekst o ovom nemilom događaju započinje konstatacijom: Epohalan uspjeh hrvatske katoličke homofobne kulture. Članak 2. Deklaracije o ljudskim pravima izrijekom navodi: “Svakom pripadaju sva prava i slobode utvrđene u ovoj Deklaraciji bez razlike bilo koje vrste, kao što je rasa, boja kože, spol, jezik, vjeroispovijest, političko ili drugo mišljenje, nacionalno ili društveno podrijetlo…”

To temeljno pravo Bešker u ovom slučaju krši tako da braneći nekoga po spolnoj, istovremeno optužuje druge po nacionalnoj i vjerskoj osnovi bez ikakvog dokaza. “Objavljujući neprovjerene činjenice ili pak, usprkos njima, dopisnik iz Rima pozivao se i na vrijednosti europske kulture, kojoj tobože, prema njegovu tekstu nije dorastao katolički zatucani hrvatski narod”, komentirala je kolegica Hloverka Novak Srzić ovaj nesvakidašnji profesionalni gaf.

Zanimljivo je da Inoslavu nije palo na pamet napisati: Epohalan uspjeh bugarske pravoslavne homofobne kulture, pa se može mirne duše konstatirati kako se ovakvim insinuacijama autao kao hrvatofob i katolikofob.

Istini za volju, mene Inoslav Bešker nije nimalo iznenadio. Njegov tekst u Nedjeljnom Vjesniku od 18. kolovoza 1985. “Što kriju hodočašća mladih?” bio je uvod u suđenje don Petru Šoliću, kasnije pomoćnom splitskom biskupu. Šolić je prije 33 godine osuđen zbog verbalnog delikta.

Evo kako je proanalizirao don Petrovu propovijed na hodočašću mladih Gospi Sinjskoj. “Osnovna teza dr. Šolića svela se na poziv mladim vjernicima da Evanđelje svjedoče u skladu s ‘hrvatskim katoličanstvom’ pa će tako ‘Hrvati biti Božji narod, Gospin narod, narod Svete Crkve, narod Svetog Petra’. Kad bi se to doslovno shvatilo, bio bi to pledoaje za tako uzak koncept hrvatskog narodnog bića za kakav ne postoji obrazac ni u njegovoj povijesti ni u povijesti drugih naroda, a da i ne govorimo koliko bi bio nespojiv s ustavnim konceptom, što je ipak nezanemarivo.”

Osuđujem svaki zločin, pa i ovaj u Belgiji od kojega je Bešker stvorio “pledoaje za tako uzak koncept hrvatskog narodnog bića”. Hrvati katolici nisu homofobi!!! Koliko god se Inoslav i njegovi istomišljenici trudili prikazati suprotno.

Izvor: IVAN UGRIN / MISIJA

Odgovori

Skip to content