Zašto HDZ želi našim, državnim novcem financirati Uljanik koji je većinom u privatnom vlasništvu?

Uljanik Grupa koja je u vlasništvu brodogradilišta Uljanik i 3. maj, nalazi se u velikim problemima te radnici Uljanika, kojih je oko 4400 kreću u štrajk zbog nemogućnosti isplate plaća. Prvu polovicu ove godine Uljanik Grupa završila je s gubitkom od 364,8 milijuna kuna, što je povećanje za otprilike tri puta u odnosu na prethodnu godinu unatoč tome što je Vlada dala jamstva od 96 milijuna eura.

Ipak, premijer Plenković smatra da stečaj za tu “sistemsku” tvrtku nije opcija. Da stvar postane apsurdnija Plenković se prije 2 dana pohvalio – “da nije bilo tih jamstava, pitanje je kako bi Uljanik funkcionirao proteklih sedam-osam mjeseci”; kao da je to nešto dobro i kao da to nije dokaz da Uljanik ne da ne može biti profitabilan, nego može i bankrotirati čak i uz pomoć Vlade.

Zbog čega Plenković i kompletni HDZ smatraju da je interes i volja građana stajati iza tvrtke, koju doista važnom smatraju jedino kontroverzni poduzetnik Danko Končar i njegova Kermas energija te IDS, istarska županija, gradovi i općine koje su u njenoj vlasničkoj strukturi?

Sve je krenulo izjavom ministra Horvata

Problemi Uljanika privukli su pozornost javnosti u drugoj polovici srpnja, kada je ministar gospodarstva Darko Horvat u emisiji Otvoreno problem Uljanika okarakterizirao “problemom u ukupnim gabaritima i većim od Agrokora”.

Tada je ministar Horvat priznao kako Uljanik uopće nije sposoban za tržišnu utakmicu budući je “nešto više od 500 milijuna eura potrebno da bi se kraju privela postojeća knjiga narudžbi”.

Nekoliko dana poslije ministar Horvat otkazao je gostovanje u Dnevniku Nove TV 45 minuta prije početka Dnevnika jer, kako kažu njegovi suradnici, nije dobio zeleno svjetlo Banskih dvora. Teme razgovora, između ostalog, trebali su biti problemi oko Uljanika i porezna reforma.

Vlasnička struktura Uljanika

Najveći vlasnici Uljanika su mali dioničari, uglavnom radnici koji drže oko 47% dionica, a među njima su i radnici koji su osnovali Stožer za obranu Uljanika čiji su osnivači Franko Belas, Marko Alviž, Samir Hadžić i Deni Širol. Tako u Uljaniku vlada zanimljiva situacija gdje vlasnici vode upravu i štrajkaju protiv uprave.

Naime, Stožer za obranu Uljanika ima veliku podršku pulskog dogradonačelnika i predsjednika pulskog IDS-a Roberta Cveka.

Najveći pojedinačni vlasnik je Croatia osiguranje koje posjeduje skoro 10% dionica. Ono je inače u vlasništvu Adris grupe koja posjeduje oko 2,4% dionica pa je Ante Vlahović indirektno u posjedu 12,4 posto dionica.

Uz njih, u vlasničkoj strukturi su CERP i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranjekoji zajedno imaju 7,7%, Hrvatska poštanska banka s 10%, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje s 3,8% i Uljanik d.d s 3,3%.

Uljanik d.d. i Istra

Što se tiče Uljanika d.d. tu je vlasnička struktura puno zanimljivija. Uljanik d.d. posjeduje 39 vlasnika među kojima su Addiko banka i Raiffeisen mirovinski fond, Splitska banka i KD Victoria fond, PBZ, Kermas energija Danka Končara i šest istarskih gradova, trinaest istarskih općina te istarska županija.

Izvor: narod.hr; Foto: fah

Odgovori

Skip to content