Sveti Otac: Za vjersku slobodu opasan je i sekularni relativizam

Papa Franjo primio je u Vatikanu sudionike međunarodnog susreta koji je organizirala Međunarodna mreža katoličkih zakonodavaca koja okuplja katoličke parlamentarce iz cijeloga svijeta, prenosi Vatican News. Osnovana je godine 2010. kao međunarodni neovisan i nestranački pothvat. 

Naznačivši put koji bi trebao slijediti kršćanski političar, on je pozvan iznad svega nastojati ponizno i hrabro biti svjedok, mjerodavno predlažući nacrte zakona koji su u skladu s kršćanskim shvaćanjem čovjeka i društva. Osobito oni koji se zauzimaju za promicanje zajedničkog dobra, mogu i moraju dati svoj doprinos temeljnom pitanju vjerskih sloboda, kazao im je Papa.

Podsjećajući da je njihov ovogodišnji susret usredotočen na vjersku slobodu i savjest, Sveti Otac osvrnuo se i na odlomak iz povelje „Dignitatis Humanae” iz godine 1965. u kojem piše: Ne nedostaju režimi koji, premda u svojim ustavima priznaju slobodu vjeroispovijesti, nastoje odvratiti građane od ispovijedanja vjere i učiniti vrlo teškim i opasnim život vjerskih zajednica.

Trenutačne prilike pokazuju da se skupljaju nove sjene; u zemljama koje proživljavaju fundamentalizam tragično se pogoršala situacija za kršćane i druge vjerske manjine. Riječ je o zemljama koje su pogođene širenjem i zaoštravanjem netolerantnih, agresivnih i nasilnih stajališta koja su prouzročila i dalje podržavaju diskriminaciju, uznemiravanje i otvorene progone koji nisu uvijek na prikladan način procesuirani od državnih vlasti, rekao je papa Franjo.

Postoje dvije ideologije koje su suprotne, ali jednako opasne za vjersku slobodu i savjest: sekularni relativizam i vjerski radikalizam, a u stvari to je tobožnji vjerski radikalizam, napomenuo je Papa i na kraju upozorio: Prava je opasnost boriti se protiv ekstremizma i netrpeljivosti isto tako ekstremizmom i netrpeljivošću, pa i ponašanjem i riječima.

Nastavljajući u katehezama razmišljati o deset Božjih zapovijedi papa Franjo se tijekom opće audijencije u dvorani Pavla VI. u Vatikanu osvrnuo na drugu zapovijed, koja glasi „Ne izusti imena Gospodina, Boga svoga, uzalud!” 

Papa Franjo priznao je da postoji opasnost dvoličnog i licemjernog odnosa s Bogom. Potrebno je uspostaviti iskreni odnos bez pretvaranja i riskirati i život za Boga, jer na taj način i crkveno naviještanje postaje vjerodostojnije. Treba izbjegavati ne samo ne vrijeđati Boga i ne izgovarati njegovo ime uzalud. 

Na židovskom i grčkom ta zapovijed znači više kako vjernik ne smije preuzeti na sebe Boga, dok uzalud podsjeća više na prazan paket, tipično za dvoličnost, formalnost i laž, objasnio je Papa i primijetio kako u Bibliji to podsjeća na Abrahamovo i Petrovo poslanje, kojima je dano novo ime, čime se želi označiti promjenu do koje je došlo u njihovu životu. Preuzeti na sebe ime Boga znači preuzeti na sebe njegovu stvarnost, ući u jaki odnos s Njime. Na to nas podsjeća znak križa te je Papa tražio od vjernika da djecu uče prekrižiti se, jer sve manje djece to čini.

I Pismoznanci su govorili o Bogu, ali nisu činili Njegovu volju. Ta Božja zapovijed nas poziva da uspostavimo iskreni odnos s Bogom, povjeravajući mu se posvema kako ne bismo ugrozili naše postajanje s Njime, dotičući rukom da se u Njemu nalazi život, jer inače samo teroriziramo. Upravo izvornost omogućuje svecima da se dotaknu Njegova srca, jer su istinske veze ono za čim najdublje čeznemo. To vrijedi i za svece, koji žive uz nas, za roditelje koji svojim dosljednim i poštenim životom daju primjer svojoj djeci. 

Ako se povećava broj kršćana koji na sebe preuzimaju ime Boga bez licemjerja, prakticirajući tako prvu molbu „Očenaša” – sveti se ime Tvoje” – crkveno naviještanje bit će više prihvaćeno i vjerodostojnije, rekao je Papa i primijetio kako Krist nosi na leđima ime svakog od nas i nitko ne može misliti zlo o svojem postojanju te se isplati preuzeti na sebe ime Božje, jer je on preuzeo posvema naše ime i sa zlom, koje je u nama, stavljajući u naše srce svoju ljubav. 

Ako, dakle, naš konkretni život očituje Božje ime onda nam postaje jasnija ljepota krštenja i dar Euharistije, rekao je Papa i istaknuo kako se radi o prelijepom jedinstvu našeg srca i Kristova Tijela. Krist je u nama i mi u Njemu. Sjedinjeni smo. To nije licemjernost. To je istina. To nije brbljanje ni način moljenja poput papagaja, već molitva srca i ljubavi Gospodinu Bogu, koji neće nikada reći ne srcu koje ga iskreno zaziva.

Pozdravljajući razne hodočasničke skupine, Papa se osvrnuo na svetkovinu Marije Kraljice te pozvao vjernike da se mole za uspjeh njegova putovanja u Irsku, gdje će ovoga vikenda sudjelovati na IX. svjetskom susretu obitelji, kako bi to bio trenutak milosti i osluškivanja glasa kršćanskih obitelji cijeloga svijeta.

Izvor: MISIJA / IKA

Odgovori

Skip to content