Sveti Otac: Obitelji su neophodne Crkvi i društvu kao nositelji mira

Nakon susreta s predstavnicima političkoga i društvenoga života u Dublinskom dvorcu papa Franjo se u poslijepodnevnim satima prvoga dana posjeta Irskoj susreo u konkatedrali Svete Marije s oko 350 zaručnika i mladih bračnih parova. 

Glasovita crkva posvećena 1825. godine i povezana sa svim najvažnijim događanjima u povijesti Irske, sjedište je njegova domaćina dublinskoga nadbiskupa Diarmuida Martina. Papa se prvo na pokrajnjem oltaru u tišini pomolio za maloljetne žrtve seksualnog zlostavljanja u Crkvi, pred svijećom koja je za njih zapaljena u veljači 2011., kada su dublinski nadbiskup i kardinal Sean O’Malley simbolično oprali noge osmorici žrtava i zamolili oproštenje za grijehe Crkve.

Susret s mladim bračnim parovima priređen je prema Papinoj želji, a odvijao se u obliku njihovih pitanja i Papinih odgovora. Papa je pritom poručio je da je ovom svijetu potrebna revolucija ljubavi, a ona je neostvariva bez revolucije nježnosti te pozvao okupljene parove da ta revolucija započne s njima. 

Govorio je i o važnosti korijenja za obiteljsko stablo, koje omogućuje prijenos generacijskoga iskustva koja uče životu i ljubavi. Zahvalio je i bračnom paru koji ga je pozdravio, a koji je nedavno proslavio zlatni jubilej braka, nazvavši ih čuvarima kolektivne memorije dragocjene za sljedeće naraštaje. Na kraju susreta svi su zajedno na engleskom jeziku izmolili molitvu – svjetskoga susreta obitelji.

Uslijedio je zatim privatni posjet centru za beskućnike koji vode franjevci kapucini. Centar je ustanovljen prije 48 godina. Prošle godine ponudili su 398.000 raznih usluga beskućnicima i obiteljima u potrebi čiji se broj nakon financijsko-gospodarske krize u Irskoj znatno povećao. Svaki dan posluže obroke za 250-300 osoba, podijele do 1400 paketa s hranom, odjeću i vreće za spavanje. Omogućuju i tuširanje, jednom mjesečno besplatne frizerske usluge i zdravstvene preglede. 

Franjevcima kapucinima toga centra rekao je da su uzor svakom svećeniku. Na susretu s Papom sudjelovala su desetorica kapucina i oko 75 korisnika centra. Na rastanku Papi su darovali vreću za spavanje.

U međuvremenu je predstojnik Tiskovnog ureda Svete Stolice Greg Burke objavio da se papa Franjo rano poslijepodne sastao s osmero žrtava zlostavljanja od strane katoličkoga klera i ustanova. Razgovor je trajao sat i pol, a među sudionicima bila je i Marie Collins, nekadašnja članica Papina Povjerenstva za zaštitu maloljetnika, koja je istupila iz njega u ožujku 2016., navevši kao razlog nedostatnu suradnju Vatikana. Burke nije naveo pojedinosti susreta.

Na stadionu Croke Park u Dublinu u sklopu IX. svjetskog susreta obitelji održan je u večernjim satima 25. kolovoza Festival obitelji. Dvosatni program ispunjen glazbom, plesom i svjedočenjima okupio je oko 80.000 sudionika iz 116 zemalja, među kojima su bile i obitelji iz hrvatskih biskupija predvođene predsjednikom Vijeća HBK za život i obitelj dubrovačkim biskupom Matom Uzinićem.

Na Festivalu obitelji pjevao je tenor Andrea Bocelli koji je već nastupio na prošlom Svjetskom susretu obitelji 2015. u Philadelphiji, glasovita plesna skupina Riverdance, koju je dosad vidjelo 25 milijuna ljudi diljem svijeta. Nastupili su i Daniel O’Donnell i Nathan Carter, Dana Masters, Celine Byrne, The Begley Family, Holy Family Deaf Choir i Deaftones, Patrick Bergin, The Priests, Paddy Moloney, Bridgie and Missy Collins, and Moya Brennan, orkestar od 50 glazbenika, više od 700 plesača irskog tradicionalnog – sean nos – i suvremenoga plesa, uključujući 500 njih iz plesačkih škola diljem zemlje, kao i zbor od 1000 pjevača.

Na službenim mrežnim stranicama IX. svjetskog susreta obitelji organizatori ističu da su izabrane teme i izvođači koje odražavaju prioritete Franjina pontifikata – beskućništvo, migranti, izbjeglice, ekologija i važnost obitelji.

Papa Franjo je poručio da su obitelji neophodne Crkvi i društvu te kao nositelji mira predstavljaju nadu za Crkvu i svijet. Roditelje je pozvao da što je moguće prije krste djecu jer Crkva je obitelj djece Božje i svakoga treba pozvati na slavlje.

Sveti Otac pozvao je kršćanske obitelji da u svijet zrače radost Božje ljubavi. Poziv na ljubav i svetost odnosi se na svakoga i prisutan je svugdje gdje se međusobno dijeli naklonost, oproštenje i milosrđe. Isus živi u obiteljima u jednostavnosti i siromaštvu kao što je to činio u domu Svete obitelji u Nazaretu, rekao je Papa.

Jednostavne geste opraštanja temelj su na kojem se gradi kršćanski obiteljski život i stoga obitelji moraju poznavati riječi oprosti, molim i hvala, poručio je Papa i savjetovao obiteljima da se svake večeri pomire. Nema savršene obitelji, ali bez navike opraštanja obitelj će se razboljeti i naposljetku raspasti. Pritom je upozorio i na važnost zajedničke molitve u obitelji

Papa se osvrnuo i na društvene mreže, primijetivši da same po sebi nisu problematične za obiteljski život. Kada se koristi s mjerom i razborito tehnologija može pomoći građenju mreže prijateljstva, solidarnosti i uzajamne podrške, kazao je Sveti Otac no istodobno upozorio da se virtualne veze ne smiju razvijati na račun odnosa od krvi i mesa.

Posebno je pozvao na korištenje iskustva i mudrosti starijih naraštaja jer je društvo koje ne cijeni svoje bake i djedove društvo bez budućnosti. Na kraju je pozvao obitelji diljem svijeta da pomognu ostvariti Božji san. Svjedočenjem Radosne vijesti možete pomoći zbližavanju djece Božje kako bi mogli rasti u jedinstvu i učiti kako da cijeli svijet živi u miru kao jedna velika obitelj, poručio je Papa.
U sklopu programa obitelji iz Irske, Kanade, Indije Iraka i Afrike svjedočile su na koji im je način obitelj dala nadu, ljubav i podršku u najtežim trenucima života.

Izvor: MISIJA / IKA

Odgovori

Skip to content