Ivica Šola: Bokeljska mornarica u gusarskoj floti!?

Talijani kradu ribu iz hrvatskog Jadrana. Slovenci kradu hrvatski teritorij, kampiraju na Svetoj Geri. Srbi, kao i Slovenci, također bi gricnuli malo hrvatskog teritorija na Dunavu. Već su tijekom agresije puno toga pokrali, materijalnog i nematerijalnog, kulturnog blaga. I dakako, ako danas pitate bilo kojeg srpskog akademika čiji je Dubrovnik, nema sumnji, pa srpski, majke ti mile, kao i isusovac Ruđer BoškovićIzetbegović i klika bošnjačkih nacionalista bi maznuli pokoji otok oko Neuma. Evo Crnogorci, piše se ovih dana, maznuli jedrenjak “Jadran” kada su ga iz Splita devedesetih poslali tamo na remont. I ne kane ga vratiti. Austrijanci preko kriminala svojih banaka mažnjavaju za kikiriki zemlju u Istri. Rusi nakon ulaska u Agrokor došli u posjed dvije trećine plodne zemlje samo u Baranji…

Zašto se to događa, zašto, ostanimo na Jadranu, Hrvatska ne poduzima ništa kako bi proglasila isključivi gospodarski pojas, za što je europarlamentarka Ruža Tomašić, kako je rekla u zadnjem intervjuu za Glas Slavonije, dobila zeleno svjetlo Europske komisije, da spriječi talijansku krađu i devastaciju Jadrana? Nisu krivi ni Talijani, ni Slovenci, ni Srbi, ni Austrijanci, ni Rusi, ni Crnogorci, ni…, već oni koji su to dozvolili svojim činjenjem (korupcija), ili nečinjenjem, a to su hrvatske vlasti, hrvatska politika i političari.

Kult svetog Tripuna
I dok ministar Krstičević poduzima sve kako bi od Crnogoraca vratio jedrenjak “Jadran”, u sjeni ove krađe medijski u Hrvatskoj, ali ne u Crnoj Gori, potpuno u tišini Crnogorci su ukrali Bokeljsku mornaricu, najstariju pomorsku instituciju na svijetu koju su stvarali Hrvati, neprocjenjivo nematerijalno kulturno blago stvoreno prije 12 stoljeća, vezano uz Hrvate i kult svetog Tripuna.

Bokeljska mornarica postala je tako prvi crnogorski kandidat za UNESCO-ovu listu nematerijalne baštine. Što je po tom pitanju napravila nadležna ministrica, kulture, Nina Obuljen, nakon što su ogorčeni Bokeljani katolici, Hrvati, i udruge vezane uz ovaj neprocjenjivi kulturni i vjerski (katolički) fenomen došli u Hrvatski sabor i upoznali naše političare s tim. Ništa, na skupu “Bokeljska mornarica i kolo sv. Tripuna kao tradicija bokeljskih Hrvata”, održanom u siječnju ove godine u Zagrebu, gdje se tražilo da nominacija bude zajednička, hrvatska i crnogorska.

Ministrica Obuljen, Dubrovčanka, hladno je obećala da imamo dobro iskustvo sa zajedničkim nominacijama, ali nije napravila ništa, ili ako je napravila, već je bilo kasno. Kotorski biskup Janjić tada je upozorio da ne postoji “crnogorska Bokeljska mornarica”, već jedino “Bokeljka mornarica u Crnoj Gori”. Do devedesetih Srbe i Crnogorce, a tu se vidi kako je doživljavaju kao svoju, bilo je sram biti njen član, pa kada su se malo nagranatirali Dubrovnika, kada već taj biser nisu maznuli, evo sada su u miru maznuli Bokeljsku mornaricu. Koliko je za to zaslužna ministrica kulture RH Nina Obuljen svjedoči i izjava od prošle subote u tamošnjim medija tajnice crnogorske kancelarije za UNESCO Milice Nikolić, kako “ne postoji opasnost da Hrvatska blokira crnogorsku nominaciju Bokeljske mornarice kao našeg prvog nematerijalnog kulturnog naslijeđa na UNESCO-ovoj listi svjetske kulturne baštine”. Eto toliko o borbi i “brizi” ministrice Obuljen za hrvatsko kulturno blago. Bitno da je brat zbrinut u HAKOM-u, pa nema smisla da se ministrica kulture bavi kulturom, osim kada je Frljić u pitanju, koji nije Bokeljanin.

Tko je jamio – jamio
U razini podvale i falsifikata od strane Crnogoraca govorio je i predstavnik Hrvata u tamošnjem parlamentu Adrijan Vuksanović, što očito nije došlo do ušesa ministarke Obuljen pa valja ponoviti njegove riječi: “Onaj tko hoće izbrisati ime hrvatskog naroda iz Bokeljske mornarice, taj je protivnik multinacionalne Crne Gore. Bokeljska mornarica je kulturno dobro Crne Gore i nama Hrvatima je to radost što smo i na taj način obogatili Crnu Goru. Ali ne tako da se prešućuje kult sv. Tripuna, iz kojeg je Bokeljska mornarica i nastala, i da se prešućuje narod koji je dominantno stvarao i baštinio tu značajnu instituciju”, kazao je Vuksanović, ističući hrvatsko porijeklo najstarije pomorske institucije na svijetu, što su Crnogorci izbrisali, kao i sv Tripuna.

Kada su komunisti nakon 2. svjetskog rata krenuli s dekroatizacijom i dekatolizacijom Boke i tog “zaljeva (hrvatskih) svetaca”, to se događalo represijom, u totalitarnom režimu. No sada, kada imamo nezavisnu Hrvatsku, članicu EU-a, nastavak takve prakse je krivnja naših institucija, sramota i pristajanje na daljnje falsificiranje povijesti od strane barbara s istoka. Zašto? Korupcija?

Ništa ne treba isključiti, kao i postaviti pitanje koje je zemlje Obuljen ministrica kulture, a Plenković premijer? Hrvatske? Možda, ali recite to Bokeljanima.
Bivši premijer Milanović je pogriješio, ovo nije slučajna država, već država slučaj. Zato, navalite Talijani, Slovenci, Srbi, Crnogorci…, uzmite što vam treba od Hrvatske. Još malo pa nestalo, tko je jamio – jamio!

Izvor: Ivica Šola/Slobodna Dalmacija

Odgovori

Skip to content