Hrvatska obilježava obljetnicu tragedije na Kornatima: ‘Sustav vatrogastva nije se promijenio u 11 godina’

Polaganjem vijenaca ispred vatrogasnog doma Javne vatrogasne postrojbe Šibenik u četvrtak ujutro započelo je obilježavanje kornatske tragedije u kojoj je, tijekom rutinske vatrogasne intervencije 30. kolovoza 2007., smrtno stradalo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog.

Vijence su položili obitelji stradalih i izaslanstvo grada Šibenika.

“Ovo je tužna obljetnica, svaka nam je jednako tužna. Što se tiče događaja na Kornatu, mogući su svakakvi scenariji, a mi kao struka to istražujemo i ispitujemo, izvlačimo pouke. Jedino što nam smeta jest što se sustav vatrogastva nije promijenio u 11 godina kao ni financijski ustroj i radno pravni status vatrogasaca. Očekivali smo da će se to riješiti, ali nije”, kazao je zamjenik zapovjednika JVP Šibenik Miroslav Bilušić.

Ono što se poboljšalo od tragedije na Kornatu, kako je rekao, to su pogledi vatrogastva na primjenu sredstava, taktične nastupe vatrogasaca. “Tu smo u jednoj domeni napredovali. Sustav vatrogastva treba srediti, ustrojiti od najmanje jedinice lokalne samouprave do države i ustrojiti na državnoj razini organizaciju” istaknuo je Bilušić.

Središnje obilježavanje 11. godišnjice kornatske tragedije održat će se u četvrtak na mjestu stradanja 12 vatrogasaca, na otoku Kornatu u uvali Šipnat, gdje je u znak sjećanja podignuto i 12 kamenih križeva, a procjenjuje se kako će se tamo okupiti oko 300 vatrogasaca iz cijele Hrvatske.

Dva broda na kojima su obitelji stradalih vatrogasaca, izaslanik predsjednike Hrvatske, ujedno i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, saborska zastupnica Branka Juričev Martinčev kao predstavnica Hrvatskog sabora, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić te predstavnici medija, krenuli su u četvrtak u 8,45 sati sa šibenske rive. Put Kornata krenuo je i jedan brod iz Vodica te jedan iz Murtera.

Počast poginulim vatrogascima odana je u srijedu popodne mimihodom u Tisnom. U povorci koja je u 18 sati krenula od vatrogasnog doma DVD-a Tisno do crkve sv. Duha i križa podignutog u spomen stradalim vatrogascima, uz obitelji poginulih i mještane, počast stradalim kolegama odali su i vatrogasci iz okolnih gradova i mjesta, ali i iz cijele Hrvatske. Mimohod je preletio i jedan kanader.

Podsjetimo, 30. kolovoza 2007. godine u rutinskom gašenju požara poginulo je 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog. Od 13 vatrogasaca u skupini zahvaćenoj požarom, njih šestero poginulo je na mjestu događaja, dok su ostali prebačeni u obližnje bolnice u Zadru i Splitu, a potom u Zagreb, ali su ubrzo preminuli od posljedica teških opeklina. Jedini koji je preživio nesreću je vatrogasac Frane Lučić iz Tisnog.

Unatoč istragama i suđenjima još uvijek nisu posve rasvijetljene okolnosti u kojima se tragedija dogodila. Prema službenoj teoriji uzrok tragedije je takozvani eruptivni požar. Međutim dio javnosti kao i obitelji stradalih nisu prihvatili takvo objašnjenje, te i dalje smatraju da im nije do kraja otkrivena prava istina o okolnostima u kojima su stradali njihovih najmiliji.

Zbog odgovornosti za pogibelj vatrogasaca i propuste sudilo se bivšem vatrogasnom zapovjedniku JVP Šibenik Draženu Slavici, no on je 2013. u prvostupanjskom sudskom postupku oslobođen optužbi. No Vrhovni je sud srušio tu presudu, a novim suđenjem je Slavica krajem travnja ove godine po drugi put oslobođen optužbi.

Na tu presudu žalilo se šibensko Županijsko državno odvjetništvo koje predlaže da Vrhovni sud prihvati žalbu i ukine pobijanu presudu te predmet vrati prvostupanjskom sudu na ponovno raspravljanje i odluku.

Izvor: Hina/nb

Odgovori

Skip to content