Dr. Marko Jukić: Dan hrvatskih mučenika – Udbina 2018.

Crkva hrvatskih mučenika u Udbini je nacionalno svetište koja je svečano otvorena i blagoslovljena 11. rujna 2010. godine. Dana 29. kolovoza 2015. godine je blagoslovljen veliki oltarni reljef Slava hrvatskih mučenika. U knjizi „Crkva hrvatskih mučenika – Od ideje do ostvarenja“ biskup Mile Bogovića je opisao kako je zamišljena i podignuta Crkva hrvatskih mučenika u hrvatskoj Udbini.

Inspiracija za arhitektonsko rješenje Crkve hrvatskih mučenika bila je najmanja katedrala na svijetu, ninska crkva sv. Križa.

1. Crkva- Nin

Foto 1. Crkva Sv. Križa (Nin)

2. Crkva - Udbina

Foto 2. Crkva hrvatskih mučenika (Udbina)

Crkva hrvatskih mučenika u Udbini je narodno svetište, mjesto molitve i zahvalnosti Bogu za našu opstojnost tijekom burne povijesti našeg naroda. Crkva je sagrađena u čast žrtava koje su ginule za svoju vjeru, nacionalnu neovisnost i slobodu. Udbina je jedno od mjesta stradanja našeg naroda koja u Crkvi hrvatskih mučenika simbolično objedinjuje mnogobrojna mjesta stradanja našeg naroda što se može vidjeti u još nedovršenom Parku hrvatske memorije.

U Crkvi hrvatskih mučenika se nalazi oltarni reljef pod imenom “Slava hrvatskih mučenika” autora Kuzme Kovačića. Oltarni reljef izgrađen je od bijelog bračkog kamena, na kojima su prikazana najveća hrvatska stradanja – Krbavska bitka, Bleiburg i Križni put, te Vukovarska stradanja u Domovinskom ratu.

3. Oltarni reljef

Foto 3. Oltarni reljef

Park hrvatske memorije

Park hrvatske memorijenalazi se pokraj Crkve hrvatskih mučenika. U parku je kamenje sa stratišta diljem Hrvatske te Bosne i Hercegovine kao nijemi svjedok stradanja našeg naroda. Za Zid sjećanja je do danas prikupljeno 249. komada spomen kamenja.

Svake godine Udbina-Moto klub Veterani Croatia organizira moto defile „Jaši do zida” u kojem se prikuplja spomen kamenje za izgradnju Zida sjećanja u Crkvi hrvatskih mučenika u Udbini.

 4. Park 1

Foto 4. Park hrvatske memorije (1)

5. Park 2

Foto 5. Park hrvatske memorije (2)

Treba podsjetiti, ime Udbina pojavljuje se krajem 15. stoljeća. U Krbavskom gradu (Udbini) je punih 275 godina stolovao krbavski biskup. Udbina je bila naseljena Hrvatima (98%) pri uspostavi Kraljevine Jugoslavije. Po popisu iz 1939. godine u Udbini je bilo 1.600 župljana. Uspostavom Kraljevine počinje progon i diskriminacija Hrvata te dovođenje Srba s ciljem promjene nacionalne strukture stanovništva. Srbi su podigli spomenik kralju Aleksandru Karađorđeviću u središtu Udbine, na prostoru samostana i crkve sv. Ivana. Pri postavljanju spomenika devastirani su grobovi Hrvata. Hrvati su iz Udbine istjerani i raseljeni u vrijeme Drugog svjetskog rata.

Dana 12. i 13. prosinca 1942. godine su partizansko-četničke postrojbe protjerale sve Hrvate iz Udbine. Tom prilikom su partizani-četnici ubili 166 Hrvata i spalili 307 hrvatskih kuća. Hrvati su se na svoja ognjišta mogli vratiti tek nakon Vojnoredarstvene operacije „Oluja“ 1995. godine.

Biskup Mile Bogović, sada u miru, je dao prijedlog za gradnju Svehrvatskog groba na Krbavskom polju u koji bi se dostojanstveno pokapatiposmrtni ostaci neidentificiranih žrtava, otkopani iz raznih jama i grobišta.

Obilježavanju Dana svih hrvatskih mučenika (2018.) prethodi trodnevnica dana  5., 6. i 7. rujna.

6. Plakat

Foto 6. Dan hrvatskih mučenika – 2018.

Hodočastimo u Udbinu, zahvalimo Bogu za opstojnost hrvatskoga naroda. Poklonimo se hrvatskoj žrtvi, hrvatskim mučenicima i pomolimo se.

Dr. Marko Jukić

Odgovori

Skip to content