Fra Mario Knezović: U današnjem svijetu na djelu je sotonizam

Predavanje „Kako živjeti u svijetu izazova i zamki zloga“ održao je u srijedu, 5. rujna u Dvorani Sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu fra Mario Knezović. U prepunoj dvorani predavanju je nazočio i sisački biskup Vlado Košić koji je na početku okupljenima predstavio predavača.

U prvom dijelu predavač je progovorio o stvarnosti zla u našem svijetu, te izazovima pred kojima se nalazi svaki čovjek. „Možemo nazvati i napastima, životnim poteškoćama i križevima, ali osim što smo uvijek pred izazovom, mi smo i pred izborom. Zato je važno svakodnevno odlučivati ono što je najbitnije za taj naš kršćanski identitet, biti katolik. 

Ima jedna prekrasna priča koja dolazi iz Afrike, a koja govori o gazeli i lavu koji moraju trčati kako bi preživjeli. Gazela bježi od lava da bi preživjela, a lav mora uloviti gazelu da bi došao do hrane i preživio. Priča govori da uopće nije važno jesi li gazela ili lav nego da tako trčiš da opstaneš, da izbjegneš propast, da ne postaneš slasni zalogaj ovog grešnog i preljubničkog naraštaja.

Danas se govori se da je ovo era demokracije i civilizacija globalizacije i sve to stoji, ali svi ovi problemi u kojima se svijet nalazi današnji svijet, zapravo je našlo svoj odgovor u jednom jedinom imenu. Na djelu u svijetu je sotonizam. Danas se o tome u svijetu jako stidljivo i premalo govori“, rekao je fra Mario istaknuvši za primjer prosvjede u Irskoj da bi se ozakonio pobačaj.

 „Pogledajte snimke tih prosvjeda i odmah ćete vidjeti da se tu ne radi samo o ideološkim razlikama pogleda na život i svijet. Kad vidite mladu majku da trijumfira nad činjenicom da može ubiti vlastito dijete ne može se govoriti o nikakvom filozofskom pogledu na svijet već o čistom sotonizmu. Mi to možda tako ne nazivamo jer se bojimo ući u taj ring, a ponekad s druge strane nije dobro ni nazvati da je sve sotonizam jer će ljudi misliti da danas nema Boga. 

Trebamo znati da je Bog jednako prisutan danas kao i uvijek te da je i u Isusovo vrijeme bilo sotonizma. Sjetite se samo evanđeoskih izvještaja gdje Isus izgoni sotonu iz opsjednute osobe. Ipak, mi danas živimo u takvom svijetu gdje uistinu prave stvari moramo nazivati pravim imenima“. 

U nastavku fra Mario je istaknuo kako Bog nije stvorio zlo ni sotonu jer sve što Bog stvara bilo je savršeno, pa tako i anđeli. „Međutim taj anđeo, Isus govori: ‘nije ostao postojan u istini’. Ove riječi doista razotkrivaju današnji svijet u mogućemu. Onaj koji nije postojan u istini postaje sotona.. Tako ni današnji svijet nije postojan u istini. Hebrejski sotona znači tužitelj i protivnik… Upravo se taj tužitelj posebno razmahao i želi preko sotonskih usta podjariti ovaj svijet da se sam sa sobom obračuna. 

Ono što je najopasnija trenutna medijska podvala našem svijetu je to da smo mi kršćani katolici prihvatili igru da sami rušimo svoju Crkvu. Možemo vidjeti mnoge prenagle i površne, krivo pobožnjačke statuse nekih ljudi, koji si prisvajaju herojstvo zato što napadaju Katoličku Crkvu te oponiraju Papi, biskupima i teološkom učiteljstvu, a zapravo ni sami ne shvaćaju da su prihvatili igru sotone da budu suradnici u uništavanja crkve“, poručio je predavač te dodao kako Crkva ima svojih slabosti, grijeha i padova zbog kojih se sramotimo i kajemo, ali nije to razlog da stanemo misliti da možemo biti sveti. 

Ovaj svijet zaboravlja i ono što je sam Isus rekao: ‘ni vrata paklena je neće nadvladati’. Toga nam više nedostaje, da vjerujemo da ovoj svetoj instituciji nitko ne može ništa. 

Na kraju je predavač progovorio kako u našoj konkretnosti živjeti Božje poruke i Božji indetitet, kristolikost koju mi imamo po sakramentima, posebno istaknuvši važnost svete ispovijedi. „Danas se svijet uči da se ne smije kajati, da grijeh ne postoji, da smo svi mi dobri, te da će se Bog već nekako pobrinuti za nas. To su jako opasne konstrukcije. Isus je došao zbog našeg spasenja, ali nas neće spasiti bez nas. Kada je visio na križu nije spasio onoga koji je visio s lijeve strane i koji se nije pokajao, već onoga koji je rekao ‘sjeti me se…’ 

Danas sotona želi da mislimo da ne postoji grijeh jer kada se prestanemo kajati i osjećati grešnima mi gubimo dimenziju Boga u sebi. Sjetite se trenutka kada je Isus bio s Petrom te kada je ovaj osjetio da je uistinu Isus Bog, kako je Petar prvo reagirao? On govori: ‘Grešan sam čovjek, Gospodine!’ Doista, nama je lako detektirati što je s nama jer ako se osjećamo krivim i grešnim to je znak da još uvijek imamo vezu s Bogom. Važno je znati da ne smijemo svoj život pretvoriti u to da se samo borimo protiv grijeha, nego i to da kroz svaki trenutak života i način življenja prije svega ljubimo Isusa“, zaključio je fra Mario.

Svećenički dan Sisačke biskupije održan je u četvrtak, 6. rujna u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu pod predsjedanjem biskupa Vlade Košića. Predavanje na temu „Mladi su ono što vide u svećeniku: svećenik razapet između dobronamjernih očekivanja i trendovske izopačenosti mladih“ održao je fra Mario Knezović.

Na početku predavanja fra Mario je čestitao okupljenima na Godini mladih u Biskupiji istaknuvši kako su upravo oni glavni pastoralni izazov svakog doba i vremena, a osobito ovog našeg te kako je to ispit koji će naša Katolička Crkva ili položiti ili ćemo ići na popravni. Govoreći o pastoralnom radu s mladima predavač je rekao kako su životi današnje mladeži vrlo razbacani i neuredni, te je vrlo važno pružiti im red, te početak i kraj rada.

„Prvi susret i prvi dojam mladog čovjeka je kapitalan. Mi živimo u eri dojmova te se varamo ako mislimo da živimo eru sadržaja. Mnogi komunikatori tvrde da je 98% svega oko nas dojam, a tek 2% sadržaj, a što je tragedija našeg vremena. Mi smo izgubili sadržaj, a ostale su forma i dojam. Toga treba biti svjestan te ne dopustiti da taj prvi susret s njima bude i posljednji. Također, posebno je važno da svećenik ima u glavi viziju što u svom radu može učinit od čovjeka ispred sebe“. 

Predavač se zapitao i tko su ti današnji mladi za koje se ponekad čini da ih ništa ne razumijemo. „Mladi su plod vremena. Još u četvrtom stoljeću prije Krista Sokrat je govorio kako su mladi nezainteresirani, nepouzdani i ne poštuju starije. 

Mi moramo shvatiti da pred nama nisu mladi iz 90-tih godina 20. stoljeća ili s početka stoljeća kršćanstva. Najbolji mladi koje mi imamo danas jesu upravo ovi naši jer su oni nama poslani, a ja sam uvjeren da je Bog pripremio svoje alate da s takvim naraštajem mladih koji su prije svega izgubljeni, mi radimo“, rekao je fra Mario dodavši kako se ne smije odgađati pastoralni rad s mladima i čekati da oni postanu ‘nešto’ već je potrebno odmah pružiti im sve da bi došli do istine. 

„Mi odgađamo njihove istine i tako peremo ruke od svoje nemogućnosti da već danas mladima darujemo život. Ne čeka njih budućnost, već ta budućnost mora biti sada, milosni trenutak ovog vremena. Ako ćete promatrati mlade kao one koji će kasnije nešto bolje pokazati, oni nikada ništa neće pokazati. Oni sada moraju najbolje pokazati da bi onda i u trideset i petoj i u šezdesetog godini bili najbolji. 

Mladi su plod zbirnih vrednota i prosjek svoga okruženja i zajednice iz koje stasaju. Teško da odrasli koji odgajaju mlade mogu reći da su mladi izrod svog vremena, kad vidimo iz ovoga da oni to nisu. I mi svećenici trebamo prihvatiti dio te odgovornosti za mlade i kritički pogledati u svoje srce i vidjeti gdje smo zakazali jer i mi smo neki čimbenici u njihovim životima. Doista, nešto je do nas, do roditelja, svjetskih procesa, ali mi moramo moći spoznati što možemo promijeniti. Oni su plod i naših pogleda na svijet, naših uvjerenja i vatri ili potonuća“, rekao je fra Mario upozorivši još kako mladi najviše zamijete autentičnost svećenikova života. 

U drugom dijelu susreta, biskup Košić predstavio je nove svećenike u biskupiji i izvijestio o nadolazećim događajima, prije svega podsjetivši kako nova pastoralna godina posvećena mladima, započinje Hodočašćem mladih biskupije u Svetište majke naših stradanja u Goru 29. rujna ove godine. Biskup je i pozvao svećenike na obilježavanje 75. godišnjice stradanja stanovnika Zrina te na susret svećenika Zagrebačke metropolije u Krašiću 3. listopada. 

Na kraju, planove i programe svojih aktivnosti u budućem razdoblju predstavili su i povjerenici i voditelji pojedinih Biskupijskih ureda.

Izvor: MISIJA / SISAČKA BISKUPIJA

Odgovori

Skip to content