Penava će biti sankcioniran zbog najave prosvjeda? Podržao ga dio HDZ-ovaca, branitelji, logoraši i sugrađani

HDZ-ov gradonačelnik Vukovara Ivan Penava u subotu je sve svoje sugrađane pozvao da 13. listopada izađu na ulice kako bi prosvjedovali protiv inertnosti državnih vlasti koje, kako tvrdi, i 27 godina nakon počinjenja najstrašnijih zločina u Vukovaru nisu učinile ‘gotovo ništa’ da bi se pronašli i procesuirali svi počinitelji ratnih zločina.

Penava je svjestan da će se ovaj prosvjed protumačiti i kao protuvladin prosvjed, za Jutarnji list gradonačelnik je rekao kako je iz središnjice stranke dobio određene poruke, ali da on neće odustati od prosvjeda.

“iz vodstva stranke sam dobio određenu napomenu da bismo idući tjedan trebali zajedno sjesti i razgovarati. I ja tako mislim. Ali iz fokusa se ne smiju izgubiti ratni zločini i njihovo procesuiranje. A odustajanje od prosvjeda nije opcija. Svjestan sam mogućnosti da me stranka sankcionira, ali ja ne želim kalkulirati niti sa svojom političkom perspektivom, niti s eventualnim stavom koji će stranka po tom pitanju zauzeti. Nama Vukovarcima je procesuiranje ratnih zločinaca jedno prevažno pitanje. Ako u HDZ-u postoje dileme po tom pitanju onda mi stvarno nemamo o čemu pričati”, rekao Penava.

Uz Penavu su stali neki istanknuti HDZ – ovci, poput Miroslava Tuđmana i Steve Culeja, no najavu prosvjeda nisu željeli komentirati Gordan Jandroković i politički tajnik HDZ – a, Lovro Kuščević.

Uz Penavu su stali i branitelji i bivši logoraši.

“Ja mu se zahvaljujem i dajem mu veliku podršku po tom pitanju iz razloga što je on ipak stao na stranu onih koji su stradali u stvaranju hrvatske države”, rekao je Danijel Rehak iz Hrvatskog društva logoraša za Novu TV.

Mi ćemo se svakako potrudit da pozovemo i braniteljske udruge i sve one koji isto razmišljaju”, rekao je Tomislav Josić, predsjednik Savjeta za branitelje Grada Vukovara.

Podršaka je dobio i od vukovarskog HDZ-a.

“Mislim da ovo treba depolitizirati, on prije svega ima našu podršku kao građana Republike Hrvatske i građana grada Vukovara, kao i članova HDZ-a. Ne vidim od kojeg građanina Republike Hrvatske ne bi imao potporu”, rekao je Damir Barna, predsjednik vukovarskog HDZ-a.

Izvor: narod.hr/Jutarnji list/Nova TV

Odgovori

Skip to content