DA SE NE ZABORAVI Napadi na Osijek tijekom rujna 1991. godine

3. rujna 1991. godine, Srbi su cijeli dan granatirale grad, ubili su 14 osoba, a 28 ranili. Grad je gađan iz tenkova, minobacača i iz zrakoplova.S položaja agresora u Staroj Tenji i Bijelom Brdu, u koordinaciji s artiljerijom s poligona “C”, izveden je minobacačko tenkovski napad na grad pri čemu su sudjelovala i dva vojna zrakoplova. Također su gađani položaji branitelja u Novoj Tenji, Sarvašu, Bilju i Nemetinu. Poginulo je 12 branitelja i 3 civila, ranjeno je 8 branitelja i 9 civila.
Rat pokazuje svu svoju okrutnost 3. rujna kada granata ispaljena iz “bijele kasarne” na Vijencu I. Meštrovića ubija trinaestogodišnju djevojčicu, a njezine roditelje teško ranjava. Granatiranja koja su velikosrpski napadači sljedećih mjeseci počinili može se opisati riječima kao genocid, urbicid i kulturocid.
Istog su dana JNA i srpska paravojska zauzeli Bilje s druge strane Drave te granatiranjem oštetili katedralu sv. Petra i Pavla.

• 3. rujna 1991. g., pokolj u Četekovcu, Balincima i Čojlugu (kod Slatine), srpska vojska ubila 24 Hrvata.

• 6. rujna 1991. g., Agresor je gađao i oštetio katedralu sv. Petra i Pavla. granate su oštetile i crkvu sv. Petra.

• 10. rujna 1991. godine U topničkom napadu na Osijek 10. rujna je pogođen dječji vrtić i franjevački samostan.

• 13. – 18. rujna 1991. g., Osijek je napadnut s teškim artiljerijskim napadom, koji je trajao pet dana. U tom napadu na Osijek je bačeno više tisuća granata iz topova, tenkova, bazuka, itd. Velikosrpski agresori su napadom napravili veliku štetu na objektima kulture, civilnim, zdravstvenim, stambenim i industrijskim objektima.
• Za ovo prekomjerno granatiranje nitko nije optužen niti je odgovarao. Osječka je bolnica tog krvavog vikenda (13-15. rujna) primila više od 130 ranjenika i četvero mrtvih.

• 15. i 16. rujna 1991. g. agresor je gađao osječku Opću bolnicu, ubijene 4 osobe.

• 16. rujna 1991. g. Hrvatski branitelji su bili prisiljeni minirati Dravski most da bi zaustavili napredovanje agresora.

• 17. rujna 1991. g. hrvatske snage su borbom zauzele vojarnu u Osijeku ali neprijatelj je odnio svo naoružanje. Nakon odlaska JNA iz grada topnički napadi na grad su nastavljeni. Pogodili su hotel Osijek i pri tome ranili tri strana novinara. Također su uništavana industrijska postrojenja (šećerana, tvornica LIO, toplana).

• 20. rujna 1991. g., napadnuti su osječki gradski predjeli Jug II i Donji Grad. Ponovno su gađani industrijski objekti: šećerana, pogoni tvornice LIO, te gradska toplana.

• 23. rujna 1991. g., Osijek je granatiran iz Baranje. Opet je pogođena crkva sv. Mihovila u Tvrđi, a teško je oštećena osječka katedrala sv. Petra i Pavla te zgrada kazališta.

• 28. rujna 1991. g., Osijek je gađan minobacačima iz smjera Bilja. Pogođen je dječji vrtić i stara gradska jezgra Tvrđa. Poginulo je troje a ranjeno 15 ljudi. Granatama je oštećeno pročelje crkve sv. Jakova.

• 29. rujna 1991. g., oštećeno je više zgrada u naselju Jug II i na Senjaku, dalekovod, rezervoar INE, skladište Željezare, “Saponija”, a pogođena je i policijska uprava Osijek.

• 30. rujna 1991. g. u popodnevnim satima iz Palače, Bilja i Stare Tenje napadnuti su Laslovo, Ernestinovo i sam grad Osijek.

Marko Jukić/hu-benedikt.hr

Odgovori

Skip to content