Ivica Šola: Fašisti ljevičari, komunisti desničari, a nobelovac za mir ratni huškač

  • Written by:

Nakon što su dva imigranta, Iračanin i Sirijac, ubili Nijemca na ulicama Chemnitza, izbio je kaos. Tim kaosom se može baviti na puno načina, od lažnih vijesti izvještaja u kojima su tzv. mainstream mediji iskrivljavali činjenice, uzroke i posljedice, pazeći da ne šire “antiislamsku histeriju”, pa onda lažu o svim tim inženjerima, atomskim fizičarima i intelektualcima liberalnih nazora iz islamskih zemalja koji su preplavili Njemačku, pa do zamjena teza da je Njemačkoj problem “ekstremna desnica”, a ne Angela i Obama koji su pustili zlog duha iz boce i tako stvorili kaos i reakciju prosječnog Nijemca koji prosvjeduje jer više ne može sigurno hodati ulicama njemačkih gradova, pa je samim tim taj Nijemac “ekstremist” ili “neonacist”, piše Ivica Šola u Slobodnoj Dalmaciji, čiju kolumnu djelomice prenosimo.

To što je nobelovac za mir Obama proizveo kaos zvan arapsko proljeće, a Merkel politikom otvorenih vrata bez kriterija u Njemačkoj stvorila građanski rat zbog zlosilja imigranata prema ženama te sigurnosti uopće, to više nitko ne spominje.

No, ovdje me zanima jedna sasvim specifična vrsta kaosa koji stoji u korijenu svega, a to je pojmovni kaos.

Govoreći o prosvjednicima, mediji izvještavaju kako su se sukobili (ekstremni) desničari, iza kojih stoji AfD, i ljevičari, proimigranti, iza kojih je stao neokomunistički Linke i socijalisti, SPD.

Pojmovni kaos

Uhodane sheme i etikete (ekstremne) desnice i ljevice u ovom slučaju uopće ne piju vodu. Niti je AfD desnica, niti je Linke ljevica, niti su SPD socijalisti. U zanimljivom komentaru pod naslovom “Je li AfD stranka ljevice ili desnice”, portal Eurointelligence donosi analizu koja pokazuje sav pojmovni kaos suvremene (europske) političke geografije tipa lijevo-desno.

Tako su glavne perjanice neokomunističkog Linkea, Oskar Lafontaine i Sara Wagenknecht, zatražili skretanje stranke udesno i preuzeli izvorno AfD-ovu temu, a to je napuštanje eura i zaustavljanje migracija. U međuvremenu, temu izlaska iz eurozone u AfD-u zastupa nebitna manjina.

S druge strane, glavna tema AfD-a kao “desničara” postaje jačanje socijalne države.

Građanski rat

Eto, mediji izvještavaju kako su se u Chemnitzu sukobile ljevica i desnica. Tko je tu ljevica, a tko desnica kada su “fašisti” iz AfD-a ljevičari i zagovaraju sve ono što i SPD, pa i Linke, a komunisti iz Linkea desničari kojima je bila glavna tema, kao svim desnim populističkim pokretima, izlazak iz eurozone i stop useljavanju.

K tome, mladić, Nijemac kubanskog podrijetla i tamnije boje kože od svojih ubojica, kojeg su tražitelji azila, Iračanin i Sirijac, ubili, pripadao je “antifama”, pokretu koji snažno zagovara imigracije (!?), dočim “antife” prosvjeduju protiv “fašista” koji su se pobunili zbog ubojstva njihova člana i istomišljenika kojeg “fašisti” uzimaju “pod svoje”, dočim su mladića ubili “njegovi”!?

Tko je tu zapravo čiji, i tko je tko, kada su fašisti postali ljevičari, a ljevičari socijalisti, neoliberali, desničari!? Tko je zakuhao ovaj pojmovni kaos koji je izvor svakog drugog kaosa, svake druge manipulacije, bila ona medijska ili politička?

Nitko, to je prirodna posljedica zemlje, Njemačke, i kontinenta, Europe, koji je izgubio vrijednosne orijentire, duhovnu supstancu, sve kriterije, prije svega one proizišle iz zdravog razuma.

Zato zaboravite na rat civilizacija. Taj smo izgubili odavno odustajanjem od samih sebe. Merkel je samo zabila čavao u lijes. Čeka nas građanski rat koji je počeo u Chemnitzu, a zakuhali ga Majka Tereza Merkel i nobelovac za mir Obama.
Čudno vrijeme: Fašisti ljevičari, komunisti desničari, a nobelovac za mir ratni huškač, zaključuje Ivica Šola u Slobodnoj Dalmaciji.

Kolumnu u cijelosti pročitajte u Slobodnoj Dalmaciji.

Skip to content