Pogledajte predstavu Tko pjeva, zlo ne misli u HNK i sudjelujte u humanitarnoj akciji Da život imaju!

  • Written by:

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu izvedbom predstave Tko pjeva zlo ne misli uključilo se u humanitarnu akciju Caritasa Zagrebačke nadbiskupije za opremanje novoizgrađene Kuće za mlade u Selskoj 165 u Zagrebu.

Caritas Zagrebačke nadbiskupije pokrenuo je humanitarnu akciju „Da život imaju!“, koja je namijenjena izgradnji i opremanju objekta za privremeni (dvogodišnji) smještaj trideset i jednog korisnika domova za djecu iz cijele Hrvatske. Kuća za mlade pružit će mogućnost smještaja i za siromašne studente koji ne ostvare pravo na studentski dom.

I  sami  možete  sudjelovatI u  akciji  prikupljanja  sredstava  za  opremanje  Kuće  za  mlade kupnjom ulaznica za izvedbu predstave Tko pjeva zlo ne misli, 19. rujna 2018.  u 19,30 sati.

Inspiriran scenarijem Kreše Golika za jedan od najgledanijih flmova u povijest hrvatske kinematografje, nastalom na temelju Dnevnika maloga Perice Vjekoslava Majera iz 1942., Rene Medvešek režirao je kazališni potpourri koji rekonstruira izumirući dobri duh Zagreba. Predstava slijedi europsku kazališnu praksu koja kultne flmove tretra kao kulturno blago kako bi nadahnula nove generacije gledatelja. Radnja se događa na Gornjemu gradu između dva svjetska rata, a obitelj Šafranek živi u svojim svakodnevnim purgerskim udobnostma, od ispunjavanja činovničkih obaveza, preko posjeta kavanama do odlaska na izlete. Svakodnevni ritam koji uredno bilježi mali Perica, poremett će dolazak šarmantnoga neženje gospona Fulira. Službenik Franjo neuspješno pokušava dokazat svojoj ženi da je pametniji i sposobniji nego što zapravo jest. Skriva da je kukavica koja se ne usuđuje od šefa zatražit sat slobodnog vremena, žali za propuštenim jer je želio postat avijatčar, voli popit, i stalno se poziva na građanske norme. Ana Šafranek vene u braku s muškarcem, koji i ne primjećuje kako se gospon Fulir udvara njegovoj ženi. Anine moralne ograde polako popuštaju pred šaputanjima gospona Fulira, koji će bit razotkriven i na koncu prisiljen oženit brbljivu tetu Minu.

Priča o svakodnevnici poznath i omiljenih lica, koja se okupljaju oko stola kao središnjeg mjesta građanskog života, u ovoj HNK-ovoj humanitarnoj nakani pomoći će Caritasu zagrebačke nadbiskupije u opremanju Kuće za mlade koja će uskoro otvorit vrata uskoro trideset i jednom djetetu bez roditeljske skrbi.

Humanitarna akcija Da život imaju!

U Hrvatskoj se u domovima za tu djecu nalazi oko 800 djece i mladih, koji nakon navršene osamnaeste godine života, odnosno po završetku školovanja, moraju napustiti dom i započet samostalan život. Iz domova godišnje iziđe oko 60 mladih. Neki se snađu i zaposle, ali većina, bez podrške obitelji i društva, bez posla, stana i sredstava za život, prepuštena je sebi te izložena ulici i siromaštvu, kao i trajno ovisna o socijalnoj skrbi.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu i Caritas Zagrebačke nadbiskupije pozivaju građane da se uključe u akciju kupnjom ulaznica na blagajni ili web stranici kazališta, kako bi zajednički osigurali mladima sigurniju i sretniju budućnost.

Izvor: Caritas Zagrebačke nadbiskupije/hu-benedikt.hr

Skip to content