DA SE NE ZABORAVI Pomorska blokada Hrvatske 1991. godine

  • Written by:

Agresor je prekinuo kopnene prometne pravce između Zagreba i Splita, između sjevera i juga Hrvatske. Dalmatinski gradovi su bili u okruženju, većina u dometu topništva JNA. Da bi se izvršio dodatni pritisak na dalmatinske gradove izvršena je pomorska blokada srednjeg i južnog Jadrana. Glavni cilj pomorske blokade bio je potpuna prometna, gospodarska i vojna izolacija Južne Hrvatske. Pomorska blokada je dovela do izolacije hrvatskih otoka, nemogućnosti normalne opskrbe otoka. Okupator je iz svojih baza na Visu i Lastovu imao potpuni nadzor nad prometom od Otranta do Trsta.

Oslobađanjem grada i luke Ploče (14. na 15. rujna) Hrvatska ratna mornarica i postrojbe ZNG-e dolaze do većih količina oružja i streljiva iz skladišta u Malim Barama. Također je preuzeto skladište podvodnih mina u uvali Tatinje.

Osvojene su topničke bitnice na Žirju, Zečevu, Korčuli, Smokvici i Šolti. Zauzet je Mornarički remontni zavod u Šibeniku i preuzeti brodovi koji su bili tamo pa je Hrvatska ratna mornarica dobila sredstva kojima se mogla bar djelomično suprostaviti agresorskoj mornarici: ustrojene su snage za minska djelovanja, odred pomorskih diverzanata, postrojbe obalnog topništva i pomorske snage.

Prva pomorska blokada Hrvatske 17. – 23. rujna 1991. JRM blokirala hrvatsku obalu, luke i otoke. Blokiran je bio srednji i dio južnog Jadrana.

Druga pomorska blokada, rano ujutro 3. listopada 1991. ‘Jugoslavenska ratna mornarica’ blokirala je najveće hrvatske primorske gradove, kanale i luke. Njezino je zapovjedništvo zaprijetilo kako će svaki hrvatski brod koji pokuša isploviti iz luka biti napadnut i potopljen. Bila je to nova eskalacija velikosrpske agresije na Hrvatsku.

Treća pomorska blokada Hrvatske od 8. studenog do kraja studenog 1991.  JRM proširila blokadu na većinu hrvatskih luka, na otokeLastovo, Mljet, Vis i luku Pula s ciljem izvlačenja i zaštite brodova JRM. Brodovlje je izvučeno na otok Vis a odatle u baze u Crnoj Gori.

Konačno su 4. siječnja 1992. ratnu luku Lora napustile preostale jedinice JRM-a, JNA i crnogorski rezervisti (bez ratnih brodova).

Nakon poraza u Splitskom i Korčulanskom kanalu JRM se povukla na Vis i Lastovo. JRM je u proljeće 1992. godine napustila Vis i Lastovo. Sve hrvatske luke su bile deblokirane osim luke Dubrovnik.

Marko Jukić/hu-benedikt.hr; Foto: shipsportting.com

Skip to content