Novo lice Karepovca – odrađeno više od 50 posto, kreću finiji radovi

  • Written by:

Karepovac je zdravi prostor! Za godinu i pol imat ćemo zelenu plohu, ‘mali Marjan’ – poručio je gradonačelnik Andro Krstulović Opara prilikom jučerašnjeg obilaska odlagališta i gradilišta na Karepovcu s kolegama iz Solina i Podstrane, izvođačima radova, gradskim vijećnicima Splita i Solina, predstavnicima udruga zainteresiranih za sanaciju te novinarima.

Arsen Tonšić, glavni inženjer gradilišta rekao je kako bi prva faza radova, koja je započela prije točno 10 mjeseci, mogla biti gotova do ljeta iduće godine, što je prije ugovorenog roka od 30 mjeseci.

„U tijeku je izgradnja obodnog nasipa gdje je izvedeno više od 80 posto radova, zatim izgradnja betonskih obodnih kanala za oborinske vode oko cijelog odlagališta, bazena za procjedne vode, priprema odlagališnih ploha za novi otpad te izgradnja nasipa koji služi kao tampon zona“ ukratko je Tonšić predstavio trenutno stanje na gradilištu. Dodao je kako su dosad prebacili više od milijun kubika otpada, a iskope od Spaladium arene, 200.000 kubika, iskoristili su za obodne nasipe.

Po pitanju odlagališnih plinova, inženjer Tonšić naglasio je kako su tijekom sanacije samo dva puta prekoračene vrijednosti sumporvodika i jednom merkaptana, što je neusporedivo s brojkama iz razdoblja prije sanacije.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara rekao je kako će nastaviti apelirati na Splitsko-dalmatinsku županiju po pitanju Lećevice, te podsjetio kako Karepovac nije samo splitsko odlagalište već odlagalište čitave Županije proteklih 50 godina.

Ponovno se osvrnuo na temu zelenih otoka i razvrstavanja otpada, rekavši kako građane potrebno educirati, a od gradskih kotareva očekuje precizne lokacije, što je određeno i 44. člankom Komunalnog reda Grada Splita.

Izvor: split.hr

Skip to content