Fra Ivan Macut: Čudo na Okitu znak je marijanske pobožnosti Vodičana

  • Written by:

U prepunoj Pinakoteci samostana Gospe od Zdravlja u Splitu 18. rujna predstavljena je u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt knjiga don Josipa Mužića pod naslovom „Božićno čudo na Okitu”. Knjigu su predstavili fra Ivan Macut i publicist i novinar Ivica Ursić. Govoreći o knjizi i fenomenu klena, autor don Josip Mužić je ukazao na njegovu znakovitost.

Knjiga ima 224 stranice podijeljenih u devet poglavlja, bogato je ilustrirana fotografijama, te donosi priloge i bibliografiju. Kako je istaknuto na predstavljanju, knjiga opisuje „božićno cvjetanje klena”. Mještani Vodica stablo o kojem je riječ zovu klen (klien) a stručni mu je naziv Acer monspessulanum. To je vrsta javora raširena u Dalmaciji gdje je i autohtona vrsta. Klen cvate u travnju i svibnju, a može doživjeti i više od tristo godina. Uz crkvicu Gospe od Karmela raslo je veliko klenovo stablo. 

„Gore na samom vrhu raslo je više desetaka stabala klena, ali ovaj pred crkvicom se isticao nad ostalima, narastao je do visine od četiri metra i račvao se u tri velike i snažne grane. Na Badnjak bi se svake treće godine dogodila neobjašnjiva pojava. Od tri velike grane procvjetala bi jedna grana, i to samo ona koja je rasla prema crkvici. Pojava se događala redovito, bez obzira na vremenske uvjete, što je božji dar našem vremenu, znak u kojem nevidljiva milost postaje vidljiva. 

Ovaj neprotumačivi znak, fenomen, koji se događao u Vodicama pokraj Šibenika trajao je sedamdeset godina od 1880. do 1950. godine, kada su ga komunisti posjekli”, stoji u knjizi. Budući da je od prestanka ovog znaka prošlo i više od 60 godina, autor kaže kako je to sasvim „dovoljan vremenski odmak da se staloženo i nepristrano izloži sve što se događalo s klenom i s njim u vezi”.

Predstavljajući knjigu fra Ivan Macut je kazao: „Autor smatra kako je ovom čudu cvjetanja klena na Okitu najbliža svetopisamska usporedba procvjetalog štapa Mojsijeva brata Arona. Izvanredno cvjetanje klena pred Gospinom crkvom i slikom u trenutku kada se slavi njezin porod, rođenje Isusa – Sina Božjeg možemo tumačiti i kao znak odabranja i proslave Gospe kao majke Božje, Bogomajke ili Bogorodice”. “Stoga je, kako autor zaključuje, opravdano zaključiti da se čudo cvjetanja klena može povezati sa marijanskom pobožnošću Vodičana na Okitu, kao što se može pripisati posredništvu Majke Božje'”, kazao je Macut.

U knjizi autor spominje i stradanja u Domovinskome ratu, te rušenje crkvice na Okitu 19. rujna 1991. Obnova crkve započela je 1995. godine. Na mjestu staroga posađen je i novi klen, a uz njega postavljen i stari kameni križ, kao spomen na pretrpljena razaranja na Okitu, kazao je fra Ivan, te je zahvalio autoru don Josipu što je iz zaborava izvukao ovaj itekako vrijedan spomena događaj koji je polako utonuo u zaborav.

„Ovom knjigom, čitatelj dobiva priručnik koji ne dopušta da se dogodi suvremeni paradoks – da čovjek doživi čudo, a ne upozna čudotvorca. Stoga nam cijela knjiga pokazuje kako je vodički vjernički puk bio u svemu pritisnut, ali ne pritiješnjen; progonjen, ali ne napušten; obaran, ali ne oboren jer je čvrsto vjekovao u Gospinu zaštitu”, kazao je publicist Ursić.

U glazbenom dijelu nastupio je mješoviti zbor Nadbiskupijske klasične gimnazije “Don Frane Bulić” pod vodstvom prof. sestre Lidije Matijević i zbor župe Vodice. U sklopu ovog događaja prikazana je izložba fotografija autora postava Tonča Juričeva Grgina na temu fenomena božićnog cvjetanja klena kod crkvice Gospe od Karmela na brdu Okit. Program je vodila članica ‘Benedikta’ prof. Margita Vučetić.

Izvor: MISIJA / IKA

Skip to content