Ne tjerajte Vukovarce da zaboravljaju prošlost!

  • Written by:

Zbog čega se i zašto ne procesuiraju ratni zločinci iz hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata? Pitaju se i pitat će se brojni Vukovarci, ali i mnogi drugi koji će prema svemu sudeći biti nazočni na protestu koji je zakazan za 13. listopada 2018. u ovome gradu. Nu, nije istina da se ne istražuju i ne osuđuju ratni zločinci, ali – nedovoljno. Za minus – 2! (Da se malo našalimo!). Stoga je krajnje vrijeme da se i na ovo pitanje daju (svi) mogući odgovori, tim prije što još ima živih svjedoka.

Međutim, sad je prigoda da se postavi i pitanje: tko je naredio, a tko izvršavao da se dnevno tijekom bitke za Vukovar u prosjeku na ovaj grad ispali oko 7000 projektila, odnosno tko je uništio oko 90 posto stambenih, gospodarskih i drugih objekata?

Ali ni to nažalost nije sve. U ovom se gradu također pitaju: kad će na optuženičke klupe sjesti oni koji su oko 8000 Vukovaraca odveli, mučili i ubijali u logorima, pretežno na području Srbije?

Činjenica je da su Srbija, JNA, Crna Gora i domaće izdajice glavni krivci za agresiju na Republiku Hrvatsku, ali i na Bosnu i Hercegovinu, Kosovo pa čak i Sloveniju.

Stoga, ako svaki zločin ima svoga zločinca: tko je odgovoran i koliko je zlikovaca dosad odgovaralo za smrt 879 vukovarskih branitelja ili pak za pokolj 1624  civila, uključujući i 86-oro djece? Osim toga, relativno veliki broj Vukovaraca koji su rat proveli u ovome gradu umro je, obolio i od teških bolesti, a ne mali broj je počinio i suicid. Nitko, naravno, ne istražuje imaju li i kakve možebitne posljedice te i takve teške životne situacije s agresijom?

Krajnje je vrijeme da se klupko oko zločina u ovome gradu (ali i diljem Hrvatske) ozbiljno počne odmotavati, tim prije što ljudi koji su branili i obranili hrvatsku državu bez konkretnih odgovora  teško mogu prihvatiti budućnost, a zaboraviti prošlost!

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

Skip to content