Marijana Petir: Europa stari, potrebna je demografska strategija

  • Written by:

Europa demografski stari te je prijeko potrebno osmisliti politike koje će dovesti do demografskog rasta. Potaknuti upravo zabrinjavajućim podatcima o prirodnom padu i starenju stanovništva, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir i njen slovački kolega Miroslav Mikolášik (EPP), organizirali su u utorak, 25. rujna, konferenciju „Prirodna plodnost i održivost okoliša“, a na kojoj su prisustvovali eminentni francuski stručnjaci iz područja biologije i toksikologije –  Annette Lexa, Udruženje europskih toksikoloških društava (EUROTOX), René Ecochard dr. med., stručnjak u području plodnosti te Isabelle Ecochard dr. med, instruktorica u području metode osvještavanja plodnosti.

Prosječna dob trudnica u Europi danas je 30,6 godina starosti što je za 3,5 godina više u usporedbi s posljednjih nekoliko godina kada je prosječna dob novopečenih majki bila 27 godina. Kada se navedenom pridoda i da stupanj fertiliteta iznosi 1,60 djece po jednoj ženi, što je gotovo upola manje od stupnja generacijske obnove, kao i to da je broj rođene djece manji u odnosu na broj pobačaja (oko 1 milijun godišnje), pri čemu je zastrašujuće spomenuti da se svakih trideseti sekundi obavi jedan pobačaj, razvidno je da Europa proživljava vrhunac demografske zime. U prilog tome idu i podaci Instituta za obiteljsku politiku, objavljeni u Izvješću o evoluciji obitelji u Europi sukladno kojima je jedna od pet osoba u Europi iznad 65 godina starosti, dok 25 milijuna u Europi ima preko 80 godina.

„Europa nema demografsku strategiju i ako se hitno ne poduzmu konkretne mjere, starom kontinentu prijeti izumiranje. Stoga se nameće logično pitanje – što možemo kao političari, kao znanstvenici, ali i kao društvo u cjelini napraviti kako bismo potaknuli društvo na demografsku obnovu? Prije svega, moramo biti glasnici kulture života i ljudskog dostojanstva jer više ljudi podrazumijeva više genijalnosti, više talenata, više inovacija i više svega dobrog. Kao političari, imamo odgovornost prema našim građanima kreirati takve politike gdje će svako ljudsko biće biti u središtu svake politike“, rekla je Petir otvarajući konferenciju.

Prirodne metode planiranja obitelji svoje utemeljenje imaju u znanosti. Stoga su stručnjaci okupljeni u Europskom parlamentu pojasnili prednosti prirodnog planiranja obitelji upozorivši na opasnosti koje prijete zdravlju žene uslijed korištenja kontracepcijskih sredstava koji narušavaju prirodnu hormonalnu ravnotežu izazivajući neželjene nuspojave te loš utjecaj na zdravlje.

Dr. Ecochard je istaknuo kako imamo odgovornost da zaštitimo ljudski život, no kako za to postoje pravila koja je potrebno slijediti, povukavši pritom paralelu i s očuvanjem prirodne održivosti. Posljedice narušavanja hormonske ravnoteže, slažu se svi govornici, vrlo su velike, stoga je potrebno živjeti u skladu s prirodom i rukovoditi se prirodnim ciklusima.

Konferencija „Prirodna plodnost i održivost okoliša“ organizirana je u sklopu Radne skupine za bioetiku i ljudsko dostojanstvo Kluba zastupnika Europske pučke stranke, čije je zastupnica Petir aktivna članica, a zastupnik Mikolášik predsjednik.

Izvor: hu-benedikt.hr

Skip to content