Josip Jović: Tko to manipulira Penavom

  • Written by:

Vukovarski je gradonačelnik posuškog podrijetla Ivan Penava dobro uskovitlao prašinu najavljujući prosvjed za 13. listopada zbog, kako on tvrdi, namjernog neprocesuiranja ratnih zločina koji su se dogodili u njegovu gradu ratnih devedesetih, prozivajući pri tome nadležne državne institucije.

Neki su to shvatili kao udar na vlast ili kao unutarhadezeovsku pobunu. Uslijedili su, kao što to već biva, demantiji, pozivanje na odgovornost, prijetnje mogućim posljedicama.

Penavina je pobuna već urodila vidljivim rezultatima. Ona kao da je probudila uspavanu savjest policijskog i državnoodvjetničkog vrha iz kojeg su najavili intenziviranje aktivnosti na otkrivanju i kažnjavanju ratnih zločina. I Središnji je odbor HDZ-a konsenzualno, o kako hrabro i principijelno, zaključio: zločine treba istražiti!

Čak je i podignuto nekoliko optužnica kao ona protiv jednog, uvijek nedostupnog ubojice zbog ubojstva dvojice pripadnika MUP-a 1993. godine u okolici Knina. Trebalo je, dakle, a to nije usamljen slučaj, čak četvrt stoljeća kako bi se došlo do optužnice.

Očito su materijali postojali, ali da bi rezultirali i optužbom, trebao se pojaviti Penava s prijetnjom prosvjedom. Istovremeno to znači kako je gradonačelnik Vukovara u svojim tvrdnjama bio u pravu. Za grad mučenik ukupno je bilo tek dvadesetak kaznenih prijava.

Nikola Kajkić, policijski istražitelj, vodio je istragu o Ovčari od travnja prošle do veljače ove godine, kada je smijenjen zbog navodnog falsificiranja jednog dokumenta i zbog „neučinkovitosti“.

A taj je čovjek, kako je sam izjavio, a nitko ga u tome nije demantirao, sastavio i na određenu adresu dostavio 26 tisuća stranica optužujućeg materijala, naznačio četrdeset počinitelja, deset puta je zvao ministra Božinovića i ostao bez odgovora, osim što je maknut iz službe.

Smijenjen je zapravo zato što su se na njegovu popisu mogućih počinitelja našli i neki istaknuti članovi SDSS-a, a to bi moglo poremetiti skladne koalicijske odnose.

Ove neugodne istine vlasti pokušavaju odagnati prozirnim, stoput viđenim spinovima. Penava je, čuje se, izmanipuliran od strane udruga i stranaka koje koriste žrtve za svoju promociju i skupljanje političkih bodova. No, tko su to, pobogu, manipulatori?

Andrej Plenković veli da je to Zlatko Hasanbegović i kako se to vidi čak s Marsa. Tu je onda i njegova politička družica Bruna Esih, pa Tomislav Karamarko, branitelji koji se ponašaju kao bivši SUBNOR.

Najgore je, kaže ministrica Gabrijela Žalac, što će pjevati Thompson. Jedini političar koji je otvoreno podržao prosvjed je Anto Đapić. No, on baš djeluje kao onaj koji će vlastitim primjerom potvrditi tezu o manipulacijama i manipulatorima.

HDZ-ovo vodstvo ipak ima u nečemu pravo. Prosvjed bi se lako mogao pretvoriti i u prosvjed protiv Vlade, neovisno o tome želi li Ivan Penava to ili ne želi.

Izvor: Josip Jović/Slobodna Dalmacija

Skip to content