Marja Čolak: Dok mačke nema, miševi kolo vode. A Kolinda će trijumfirati

  • Written by:

U politici gotovo ništa nije slučajno, pa tako nije slučajan niti tajming obavještajno-političkog skandala koji je ovih dana zasjenio i temu prosvjeda u Vukovaru, i probleme Uljanika, i odlazak šefice države na prevažan međunarodni događaj – Opću skupštinu UN-a u New Yorku.

Dok se čeka da u medije iscure novi detalji iz istrage i sadržaj novih lažnih poruka (jer kod uhićenog informatičara Varge nađeno je navodno čak 20 laptopa, 15 mobitela i mnogo USB-ova, s puno materijala), javnost se pita što se to zapravo događa i u kakvoj to državi živimo. No budući da stvari nikad nisu onakve kako na prvu izgledaju, sagledajmo malo situaciju s distance.

Akteri afere lažni SMS, koju su neki ”prekrstili” u aferu Kum, usko su vezani uz strukture HDZ-a. Spominju se Milijan Brkić, Tomislav Karamarko, a u širem smislu i nekadašnji donator HDZ-a Zdravko Mamić, potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić. Istovremeno, predsjednicu Republike koja je trenutno u Americi dao je upravo HDZ. Neki će reći da je u HDZ-u sada u tijeku rat do istrebljenja, ali rat između koga? Je li ovo samo unutarnja stvar HDZ-a ili se udar događa uslijed nekih događanja koji nadilaze stranačke dimenzije, a prelaze u vanjskopolitičke i geostrateške odnose i gospodarske lobije, možda i iz sfere energetike?

Kako bilo, kada se u toj stranci događaju prijelomni događaji i prekretnice, sve su oči i uši uprte u Gordana Jandrokovića. Dojam moći i snage popravio je i s bradicom. A on je ovoga puta oprezan i suzdržan u izjavama, ne izletava se, za razliku od Kuščevića koji se odmah razbacivao najavama sankcija u stranci. Jandroković je rekao kako ne može komentirati istragu zato što se time bave nadležne institucije, te da se može samo očekivati kakav će biti konačan rezultat.

“HDZ neće tolerirati ponašanja koja bi nanosila štetu stranci. No pustimo da se dovrše istrage”, rekao je Kuščević prije dva dana, kada se u javnosti još nije raspolagalo imenom Brkićevog kuma vozača.

Ali i Kuščević je danas blaži, u najnovijoj izjavi izjavio kako je s Milijanom Brkićem dobar prijatelj. “Ne bih se dirao u posao USKOK-a i govorio im što da rade, vjerujem da rade u skladu sa zakonom i da će ga tako i dovršiti”, kaže Kuščević na pitanje treba li USKOK početi istragu protiv Brkića.

Čeka se predsjednicu, koja je u New Yorku briljirala

”O nekim pitanjima se ne može razgovarati otvorenim telefonskim linijama i zato čekam dok se vratim u Hrvatsku da mogu porazgovarati s odgovornim službama da vidimo što je bilo i kako dalje”, poručila je pak Grabar-Kitarović gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a.

Na užas čitave lijeve bulumente, i poneke zavidne figure na desnici, Kolinda dakle progovara pod okriljem Trumpa, dok svijet obilazi fotografija na kojoj, besprijekorne pojave, pozira između Donalda i Melanije, pritom potpuno zasjenivši prvu damu SAD-a.

Ali da ne ostane samo na neverbalnom dojmu, gdje je definitivno dominirala, pogledajmo i što je Kolinda pred UN-om rekla. Reakcije na govor su mahom pozitivne, a dominirale su neke ključne riječi. Bilo je tu i klasičnih fraza namijenjenih međunarodnoj javnosti, ali i riječi koje su odjeknule u Hrvatskoj, zbog referiranja na nogometne uspjehe i Luku Modrića. Kolindin govor se isticao po izrazima koje bismo mogli svesti pod zajednički nazivnik – ljudskost.

Koristila je izraze: suosjećajnost, poštovanje, integritet, nadahnuće, tim, talent. Osvrnula se i na problem izbjeglica i zaštite okoliša. I poslala poruku kojom zapravo pokazuje po čemu se najviše razlikuje od većine političara.

Iskakanje iz okvira i dobre diplomatske veze kao formula za uspjeh

”Odgurnimo formalne granice naših ustanova dalje od sebe! Prigrlimo talent kojim smo okruženi u obilju!”, poručila je predsjednica.

Ne zaboravimo, najglasniji kritičari za vrijeme SP-a u Rusiji Kolindi su najviše zamjerali iskakanje iz forme. Nije smjela ući u svlačionicu. Nije smjela grliti znojne gole igrače. Nije smjela ljubiti pobjednički pehar. Nije smjela kisnuti na postolju. Pljuvačina je pljuštala i prije i poslije. Nije smjela stajati ispred ograde. Nije smjela naglo smršavjeti. Nije smjela bogohuliti o Jugoslaviji. Nije smjela poželjeti veći izbor jogurta. Nije smjela biti spontana niti je smjela pokazati ljudsko lice. A upravo spontanost je jedan od njezinih, ako se smije tako nazvati, darova.

Sposobnost i spremnost na odmak od formalnih granica je odlika moderne političarke koja iskače iz okvira, nije sterilna, nije uštogljena, ne robuje formi i tako si otvara put do široke javnosti.

I ne manje bitno, u svom je govoru pred Općom skupštinom UN-a, kada se sve zbroji, Kolinda čak 26 puta spomenula riječi Hrvatska, hrvatski ili Hrvati. Zalog za neke buduće diplomatske odnose i veze, kojima se predsjednica i sad može pohvaliti.

No u toj našoj Hrvatskoj neće je dočekati cvijeće, niti med i mlijeko. Čeka je kaljuža koju su, dobrim dijelom, ‘skuhali’ u njenoj stranci. Ključni u budućnosti, da ne kažemo i sudbini, hrvatske političke scene bit će upravo odnosi pojedinaca iz HDZ-a s Kolindom Grabar-Kitarović. Njenu ulogu na međunarodnoj sceni ne treba zanemariti. Dugoročno gledano, Kolinda bi mogla trijumfirati.

Izvor: Marja Čolak/direktno.hr

Skip to content