DA SE NE ZABORAVI 29. rujna 1991. godine – razaranje Bjelovara

  • Written by:

Planom „Bilogora“ Hrvatska vojska je 29. rujna1991. napala i zauzela vojarne u Bjelovaru i neposrednoj okolici.

Plan JNA je bio spajanje jedinica iz Bjelovara s jedinicama JNA u Virovitici i Okučanima te presijecanje Hrvatske. Cilj branitelja je bio spriječiti da elitna 265. motorizirana oklopna brigada JNA sa sobom odveze desetke tenkova, oklopnjaka, VBR-ova, topova.

29. rujna 1991. godine branitelji su blokirali vojarne u Bjelovaru i okolici. Vojnici u vojarni „Božidar Adžija“, koja se nalazila u gradu, su se ukopali. Pukovnik JNA Rajko Kovačević rasporedio je tenkove i otvorio vatru po gradu. Pokušalo se pregovorima izbjeći žrtve ali tvrdokorni oficiri JNA koji su bili zapovjednici nisu pristajali na predaju već su otvorili paljbu po gradu te prijetili razaranjem grada. Više minobacačkih granata palo je i na crkvu sv. Terezije Avilske pri čemu su poginule tri žene. Borba za vojarnu se odvijali tijekom cijeloga dana. Predvečer je Kovačević pozvao JNA da bombardira grad. Branitelji su navečer izvršili napad i ušli u vojarnu oko 20 sati. Zarobili su 50 oficira koje su kasnije razmijenili i 350 vojnika koje su pustili. Zapovjednici vojarne (njih 3) su nađeni mrtvi kada su branitelji zauzeli vojarnu.

Na području Barutane su bila 4 skladišta eksploziva koja su bila minirana i povezana. Branitelji su uspjeli razminirati vezu između tri skladišta tako da ne dođe do povezane eksplozije. Major JNA Milan Tepić je naredio vojnicima da se predaju a on je ostao u skladištu i u 10,17 sati aktivirao eksploziv. Došlo je do snažne eksplozije, 170 tona eksplozivnih sredstava je eksplodiralo.Major je poginuo ali i 11 branitelja koji su blokirali skladište. Eksplozija je oštetila stotine okolnih kuća u krugu od 12 kilometara. Na području nekadašnje Barutane danas je uređeno spomen područje.

Marko Jukić/hu-benedikt.hr; Foto: bjelovar.live

Skip to content