Nakon što su raketirali Banske dvore, raketirali su i Koprivnicu

  • Written by:

Nakon što su 7. listopada 1991., oko 15 sati,  zrakoplovi zločinačke JNA raketirali Banske dvore u Zagrebu, odnosno radne prostorije u kojima se nalazio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman sa suradnicima, i koji je tom prigodom srećom izbjegao atentat, malo se zna i spominje da su ti isti zrakoplovi nastavili put prema Koprivnici. Cilj im je bila tek osvojena vojarna. Tamo su oko 15,40 sati raketirali prostor vojarne u kojem je bilo nekoliko stotina pripadnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade, koja je djelovala pod vodstvom Dragutina Kralja. Zločince je dočekala žestoka paljba pripadnika PZO-a, što je bio glavni razlog da nisu uspjeli nanijeti veću štetu. Ali, tom prigodom, nažalost, jedan je pripadnik 117-te brigade ubijen. Riječ je o Davidu Piskoru (1970-1991.), koji je tek obukao odoru hrvatske vojske. Živio je u Novigradu Podravskom, gdje je i sahranjen. Na taj način on je postao prva žrtva srpske agresije u Koprivnici. Na moju inicijativu, na mjestu gdje je poginuo, otkriven mu je spomenik. Još dva pripadnika ove brigade tada su bila ranjena, dok su neprijateljski zrakoplovi uspjeli srušiti i nekoliko vojnih objekata te nanijeti manju štetu na nekim civilnim zgradama. Sreća u nesreći bila je i ta što neke rakete nisu eksplodirale!

Bilo je to prvo i jedino raketiranje Koprivnice u hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu. Inače, branitelji ove županije ratovali su diljem Hrvatske, a ukupno ih je poginulo oko 150, dok ih je nekoliko stotina lakše ili teže ranjeno. Nu, ne smije se zaboraviti da su koprivnički dragovoljci branili i bosansku Posavinu (BiH) te da su se među zadnjima povukli 7. listopada 1992. iz Bosanskog Broda.

Činjenica je da je brojka od 150 poginulih iz jedne županije, koja nije bila na prvim crtama obrane, iznimno velika, ali još je žalosnije i jadnije da zbog tih zločina do danas nitko nije odgovarao.

Prije dvije godine, UHBDR91. podnijela je Državnom odvjetništvu i kaznenu prijavu protiv nepoznatih zločinaca, ali, kao da i – nije!

Zar 27 godina nije dovoljno da se pronađu i kazne piloti zločinačke JNA koji su raketirali Banske dvore i Koprivnicu?

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

Skip to content