Gradišćanski Hrvati osnovali udrugu Hrvat S.A.M.

  • Written by:

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir boravila je protekloga vikenda u Željeznom u Austriji na poziv željezanskog biskupa mons. Egidija Živkovića te je prisustvovala petom koncertu zbora Pax et bonum, kao i hrvatskom hodočašću u Željezno na Brig.

Tom je prigodom osnovana i udruga HRVAT S.A.M. koja okuplja gradišćanske Hrvate iz Slovačke, Austrije i Mađarske.

Udruga je proizašla iz petogodišnjeg rada zbora Pax et Bonum, a ovaj projekt koji je počeo pjevačkim okupljanjima, ima za ideju povezati međusobno gradišćanske Hrvate iz triju država, te ih također povezati i s njihovim starom domovinom Hrvatskom s čijeg su prostora bili primorani otići prije pet stoljeća.

Željezanski biskup mons. Egidije Živković istaknuo je kako je upravo Crkva u prošlosti pratila hrvatski narod, a isto čini i danas povezujući što su povijest i politika razdvojile. Istaknuo je i posebnu ulogu redovnika franjevaca zahvaljujući kojima su gradišćanski Hrvati daleko od svoje stare domovine uspjeli sačuvati i katoličku vjeru, i hrvatski jezik, kulturu, običaje… Upravo stoga su na koncertu, ali i na svetoj misi, kao posebni gosti nastupili mladi franjevci iz Sarajeva.

Zastupnica Petir vrlo se rado odazvala pozivu željezanskog biskupa te je pohvalila napore koje Željezanska biskupija ulaže da bi očuvala baštinu gradišćanskih Hrvata i međusobno ih povezala. “Imali smo prilike slušati zbor sačinjen od 150 ljudi iz tri različite države koje je u pjevanju povezala ljubav prema hrvatskom identitetu”, komentirala je zastupnica Petir te dodala kako su gradišćanski Hrvati kroz pet stoljeća s generacije na generaciju prenosili svoj jezik i kulturu. “Iznimno je važno u vremenu dubokih podjela sačuvati zajedništvo, a to je ono što će i udruga HRVAT S.A.M. činiti stoga im želim svu sreću u njihovu radu”, rekla je Petir nakon koncerta zbora Pax et Bonum održanog u Haydnovoj dvorani u dvorcu Esterházy.

U nedjelju, 7. listopada gradišćanski su se Hrvati okupili na svečanoj svetoj misi u hodočasničkoj crkvi Kraljice svetih očenašev koju je predslavio željezanski biskup mons. Živković. U svojoj homiliji biskup je govorio o pobožnosti prema Gospi koju hrvatski narod posebno njeguje te o važnosti molitve krunice. Govorio je i o zajedništvu, suradnji i povezivanju te istaknuo kako novoosnovana udruga otvara put prema tom povezivanju. Naglasio je važnost solidarnosti, autentičnosti i majčinstva kao odlike koje se ogledaju u Gospi te je potaknuo sve prisutne da je u tome nasljeduju.

Izvor: hu-benedikt.hr

Skip to content