Pokret za hrvatsku budućnost: Prosvjed u Vukovaru jest opravdan, predlažemo izradu Nacionalnog kataloga zločinā agresora

  • Written by:

Poticajna skupina Pokreta za hrvatsku budućnost smatra da je prosvjed u Vukovaru najavljen za 13. listopada legitiman i u demokraciji posve uobičajen oblik iskazivanja nezadovoljstva stvarnim stanjem, posebice u bitnom segmentu funkcioniranja institucija državne vlasti.

Poticajna skupina smatra posve neprihvatljivim da većina počinjenih zločina u agresiji Srbije, Crne Gore, JNA i pobunjenih Srba iz Hrvatske nije tijekom ovih 27 godina istražena i procesuirana, da nisu otkrivene svemasovne grobnice i rasvijetljena sudbina tolikih branitelja i civila zarobljenih od agresorskih oružanih formacija, te da najveći broj počinitelja zločina nije ni izveden pred lice pravde.

Tko je za takav rezultat kriv, nije na narodu da otkriva, nego je državna vlast dužna narodu podnositi račun i davati vjerodostojne odgovore. No kako se to ne događa, nezadovoljstvo postaje još veće, osobito kod onih koji su u ratu doživjeli teške traume i koji s onima koji su ih doživjeli duboko suosjećaju. Neprocesuiranje ratnih zločina agresora nije lokalni, već nacionalni problem.

Dosad nisu dana ni čvrsta jamstva da će se u skoroj budućnost nadoknaditi propušteno, nego se činilo sve da se taj bolni i gorući problem minorizira i gurne pod tepih.Stoga raste uvjerenje kako „institucije sistema“ rade u korist agresora i zločinaca, stvarajući time puzeću praksu koja izravno i neizravno šalje poruku o tome da se zločini protiv Hrvata i Hrvatske isplate, to jest da su nekažnjivi i opravdani, a hrvatskomu narodu da nije sposoban upravljati vlastitom državom.

Poticajna skupina PHB smatra da je prosvjed bolni krik dosad šutljivih žrtava i svih žednih pravde te izražava čuđenje da se koordiniranim akcijama vladajućih nastoji ako ne spriječiti ili zabraniti prosvjed, a ono što više ljudi na nedolične načine obeshrabriti i odgovoriti od sudjelovanja. Takvo ponašanje nije u demokraciji moralno, legitimno, a ni dopustivo.

Insinuacije o politikantstvu ili organiziranju prosvjeda u svrhu frakcijskih obračuna unutar stranke na vlasti, čak i da su istinite, ne mogu i ne smiju potamniti objektivne i opravdane razloge nezadovoljstva hrvatskih državljana u Domovini i izvandomovinstvu dosad učinjenim.

Prosvjed razumijemo i kao način iskazivanja nezadovoljstva politikama koje Domovinski rat potiskuju u zaborav, istinu o njemu iskrivljuju, zločine relativiziraju, ratnu odštetu zanemaruju, a krivnju niveliraju, što se postiže i neprocesuiranjem zločina počinjenih u agresiji.

Odbacujemo politikantske diskvalifikacije sadržane u tvrdnji da je riječ o „desničarskom“ prosvjedu.Pravda nije ideološka kategorija –osim kad ju provode i kontroliraju izdanci bivših dviju jugoslavija kao zaštitnici počinitelja zločina s kokardom ili zvijezdom petokrakom na kapi.

Kao konstruktivan prilog prosvjedu i kao početnu točku rješavanja problema zbog kojega se prosvjeduje Poticajna skupina Pokreta za hrvatsku budućnost poziva na konsenzus o potrebi izrade Nacionalnoga kataloga zločinā agresora počinjenih u agresiji protiv ustavnopravno definirane Republike Hrvatske.

Članovi Poticajne skupine i pristaše naše političke opcije pridružit će se i osobno prosvjednom skupu u Vukovaru.

U ime Poticajne skupine za osnivanje “Pokreta za hrvatsku budućnost”:

Dr. sc. Ante Birin

Zdravko Gavran

Mario Ostojić

Nenad Piskač

Skip to content