DA SE NE ZABORAVI 16. listopada 1991. godine poginuo je Blago Zadro

  • Written by:

Heroj Domovinskog rata general bojnik Blago Zadro (1944 – 1991.) poginuo je 16. listopada 1991. godine na prvoj crti obrane Vukovara.

Obitelj Zadro se doselila u Vukovar iz Hercegovine. Blago Zadro se nakon školovanja zaposlio u tvornici Borovo, osnovao obitelj i bio radnički tribun.

U komunističkoj Jugoslaviji, u neprijateljskom srpskom okruženju, Blago Zadro je svjedočio domoljublje i svoju vjeru na što neki nisu dobronamjerno gledali. Početkom demokratskih promjena, aktivno se uključio u politički život toga kraja i postao prvi dopredsjednik HDZ-a u Vukovaru. Osnivao je ogranke HDZ-a po istočnoj Slavoniji, a predsjednik HDZ-a Borovo Naselje postao je ožujka 1990. Promijenio je ime svoje Mjesne zajednice „Bratstvo i jedinstvo“ u mjesnu zajednicu „Alojzije Stepinac“.

Hrvat iz Hercegovine, domoljub, katolik, brižni otac, radnik tvornice Borovo uzima oružje 1991. godine i staje na branik domovine. Blago Zadro nije imao vojnu školu ali je bio izvrstan organizator. Organizirao je obranu Borova Naselja. Na Trpinjskoj cesti je sa svojim suborcima spriječio prolaz srpskih tenkova 4. rujna 1991. godine kao i 14. rujna 1991. godine. Na Trpinjskoj cesti su uništeni desetci srpskih tenkova i transportera pa se Trpinjska cesta zvala „Groblje tenkova“.

Bio je izvrstan organizator, hrabar i odlučan zapovjednik koji je u borbu išao prvi, rame uz rame sa svojim suborcima. Kada je formirana 204 vukovarska brigada Blago Zadro je bio zapovjednik 3 bojne.

Poginuo je 16. listopada 1991. godine u akciji blizu Trpinjske ceste, u Kupskoj ulici nedaleko od željezničke pruge, pokošen rafalom. Bio je pokopan u lijesu označenom brojem koji je znalo samo četvoro suboraca. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u ljeto 1998. godine i sahranjeni na vukovarskom Novom groblju 16. listopada 1998. godine. Kasnije je pored oca sahranjeni sin Robert, koji je u Vukovaru vodio „Turbo vod“, koji je poginuo u borbama na Kupresu 10. travnja 1992. godine.

Ime Blage Zadre nosi Zapovjedno stožerna škola Ministarstva obrane RH, osnovna škola u Borovu Naselju, te ulice u Grudama, Splitu i Zagrebu.

Činom general bojnika Blagu Zadru posmrtno je odlikovao pokojni hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

Pred televizijskim kamerama, 27. rujna 1991., je izjavio:

„Ja sam Blago Zadro, radnik PU Vinkovci. Zahvaljujem se gospodinu načelniku što me poslao da budem na prvoj liniji u Borovu i da branim Hrvatsku na ovom području”.

Neka mu je vječna slava! Počivao u miru Božjem!

Marko Jukić/hu-benedikt.hr; Foto: Večernji list

Skip to content