Pupovac jako dobro zna kako se organizira prijevoz autobusima… A kad ćemo saznati istinu o ubojstvu doktora Šretera?

  • Written by:

Tisuće građana okupilo se na Trgu Republike Hrvatske u Vukovaru kako bi na inicijativu vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave (HDZ) upozorili na šutnju hrvatskih institucija te na neprocesuiranje ratnih zločina. Na prosvjedu su se okupili građani iz cijele Hrvatske, ali i brojni Hrvati iz inozemstva koji su došli dati podršku Penavi koji istu tu podršku nije dobio od Plenkovića i njegove Vlade.

I čula su se potresna svjedočanstva ljudi koji su pretrpjeli stravična i zvjerska zlodjela od strane agresora, a za koja još uvijek nitko nije odgovarao. Puštali su se video isječci svjedoka iz srpskih koncentracijskih logora te silovanih žena koje proživljene traume nose sa sobom kroz cijeli život. O zločinima počinjenim u Tovarniku, svjedočio je Branko Šimunić. O ubojstvu dva brata te o ženi, koju je imenovao, a koja je kastrirala tri hrvatska branitelja. “Nas su 1991. ubijali Srbi, ali nas od 1991. do danas ubijaju Hrvati. Razočaran sam sa sporosti hrvatskih državnih institucija”, zaključio je Branko Šimunić iz Tovarnika.

I to je ono zbog čega treba prosvjedovati, to je ono što je u 2018. najteže probavljivo i što ne ostavlja ravnodušnim bilo kojeg građanina Hrvatske. Jer svi znamo kakvi su se zločini događali, svi znamo tko je bio agresor, no nadležne institucije i vlasti nisu dale svoj maksimum, koji im je zapravo trebao biti minimum onoga što rade za svoj narod koji im daje ovlasti i moć putem izbora. A minimum njihovog djelovanja, svakako je dati barem mir pokojnima iz Domovinskog rata te kakvu takvu zadovoljštinu žrtvama i rodbini stradalih procesuirajući odgovorne. I neovisno o tome tko stoji iza prosvjeda, neovisno o tome je li Penavina inicijativa čista ili s figom u džepu, oko nekih elementarnih stvari mi jednostavno moramo postići konsenzus. Odgovorni za zločine moraju odgovarati, Srbiju se mora uvjetovati svim raspoloživim legitimnim sredstvima na njihovom putu prema EU kako bi se zločine procesuiralo i svu štetu nadoknadilo.

U samom političkom smislu opet se dogodio novi apsurd kojega Plenkovićeva politika sve češće izaziva. Nakon što je Milinović doveo ljude iz vlastite stranke pred Plenkovićev prag da prosvjeduju, sad je i vukovarski gradonačelnik Penava digao glas protiv Velikog Vođe, iako se ogradio i rekao da je Plenkovićeva vlada najbolja koju smo imali… No Penava dolazi iz HDZ-a, HDZ taj prosvjed nije podržao, a Plenković je eto poput velikog djelitelja pravde ipak najavio da organizatori neće snositi političke posljedice. Na prosvjedu se mogla vidjeti i Plenkovićeva slika koju su prosvjednici nosili u znak protivljenja Plenkovićevoj politici, na skupu su se nalazili brojni oporbeni saborski zastupnici, prosvjedovali su brojni generali te pripadnici HVIDR-e koji se pak ne slažu s politikom HDZ-ovog HVIDR-inog predsjednika Đakića.

“U ovim političkim okolnostima u potpunosti podržavam Penavu, najviše zbog toga što njega podržavaju najveći heroji Vukovara”, rekao je general Sačić koji se zbog sukoba oko vukovarskog prosvjeda razišao s Generalskim zborom. Tako se HDZ opet našao u situaciji da njegovo biračko tijelo izlazi na prosvjed protiv stranke i predsjednika Plenkovića. I dobro da je tako, dobro da se barem malo okrzne “politička stabilnost” pa makar i ovakvim mučnim temama poput neprocesuiranja ratnih zločina iz Domovinskog rata. I to nije nikakvo politikantstvo, to nije iskorištavanje žrtava za političke poene, nego je prozivanje odgovornih za nedjelovanje. A HDZ je kao stranka s najvećim stažom na vlasti svakako najodgovornija politička opcija. Može Plenković sve prebacivati na institucije, DORH, policiju… Ali smo kroz zadnje afere vrlo dobro vidjeli tko godinama upravlja tim svim institucijama… A za vrijeme pisanja ovog teksta, oglasio se još jedan od odgovornih za iskrivljenu sliku o Domovinskom ratu, sukrivac za nefunkcioniranje pravne države, kočničar demokratizacije i napretka.

“Ne znam koje su Penavine ambicije, ali znam koje su ambicije onih koji stoje iza prosvjeda. Organizirati tolike autobuse, nije to samo na jednom gradonačelniku, već nekoga tko ima organizaciju i novac. Nije na meni da govorim tko je. To su oni koji su već slali poruke što bi htjeli i kakvu bi vlast u ovoj zemlji. To smo već prošli”, rekao je Milorad Pupovac. A on vrlo dobro zna kako je to teško organizirati autobuse jer godinama dovodi autobuse pune glasača iz Srbije…

Osim toga, iskoristit ću ovaj tekst o prosvjedu zbog neprocesuiranja ratnih zločina pa Pupovca, ali i HDZ, priupitati zašto još ne znamo istinu o ubojstvu pakračkog liječnika dr. Ivana Šretera, koji je početkom Domovinskog rata postao šef pakračkog HDZ-a i šef kriznog stožera za Zapadnu Slavoniju? A nitko dosad, pa ni Pupovac, nije demantirao Slavka Degoriciju, jednog od osnivača HDZ-a, koji je u svojoj knjizi sjećanja “Nije bilo uzalud”, izdanoj početkom 2008. godine, teško optužio Pupovca upravo za Šreterov slučaj…

Siniša Glavašević je u ratu zavapio: “Grad, to ste Vi”. Na nama je da u miru uzviknemo elitama: Hrvatska, to vi niste! Niti HDZ, ni Plenković, niti Pupovac nisu bogomdani i nisu Hrvatska. Oni su tu da služe narodu. Procesuiranje ratnih zločina stvarno je minimum koji narod može zahtijevati od svojih vlasti, a HDZ je već davnih dana trebao dati svoj maksimum da svi zločinci odgovaraju za svoja (ne)djela.

Izvor: Eduard Petranović/direktno.hr

Skip to content