DA SE NE ZABORAVI 25. listopada 1991. godine – okupacija Tordinaca

  • Written by:

25.- 26. listopada 1991. godine su okupirani Tordinci. Agresor je napravio pokolj za koji nitko nije odgovarao. Tordinci se nisu htjeli predati već su pružili otpor agresoru i nanijeli mu gubitke. Prvi napad na Tordince bio je 6. rujna 1991. godine. Dana 25. listopada 1991. selo se našlo u okruženju ali su branitelji pružili žestok otpor i nanijeli velike gubitke agresoru. Za osvetu agresor je u Antinu ubio civile koje je držao u zatočeništvu, a nakon okupacije Tordinaca je ubijeno 22-e civila, a dio Hrvata je odveden u logore u Srbiji.

Malobrojni i slabo naoružani branitelji Tordinaca uspješno su odolijevali višestruko nadmoćnom neprijatelju sve do 25. listopada 1991. Selo je napala 12.proleterska mehanizirana brigada JNA, koja je u svome sastavu imala 60 tenkova, 90 oklopnih vozila i svu pripadajuću topničku podršku.Napadom je zapovijedao pukovnik JNA Bora Ivanović zvani Konj. Pored JNA napad na Tordince su izvršili četnici (pobunjeni Srbi) i četnici iz Srbije (Arkanovci). Na području Tordinačke župe borbeno je djelovao i bivši predsjednik Srbije Tomo Nikolić – pripadnik četničkog pokreta.

Nakon rata je na području župe Tordinci (Tordinci, Antin, Ćelije i Korođ) otkopana masovna grobnica s 208 tijela, tijekom okupacije pogubljenih nesrba. U Antinu je pronađena masovna grobnica sa 17 tijela, u Ćelijama 32 tijela i Korođu 4 tijela.Pogubljeni su pretežito civili. U Tordinačkoj grobnici su tijela žrtava bila izmiješana s lešinama životinja. Taj postupak je pokazatelj neljudskosti agresora koji je na taj način pokazao svoju patološku mržnju prema Hrvatima.

U Antinu je ukupno ubijeno 37 Antičana. Za vrijeme okupacije Antina ubijeno je 27 osoba. Pronađeno je samo 12 leševa, od toga je 9 identificirano, a za ostale se ne zna gdje im je grob.

Za ova monstruozna nedjela optužen je samo Bora Ivanović – zapovjednik napada na Tordince. Do 2013., nitko nije osuđen! DORH nakon 2013., nije podnijelo detaljno izvješće o suđenjima za ratne zločine!

Marko Jukić/hu-benedikt.hr; Foto: www.kigo.hr

Skip to content