DA SE NE ZABORAVI Operacija Orkan ’91.

  • Written by:

Operacija Orkan ’91 je operacija oslobađanja Zapadne Slavonije odvijala se od 29. listopada 1991. do 3. siječnja 1992. godine. Operacija je prekinuta 3. siječnja 1992. godine jer je potpisan Sarajevski sporazum kojim je nastupilo primirje. Operacija je jako značajna jer je onemogućila plan agresora da odvoji Istočnu Slavoniju od Hrvatske. Operacija Otkos 10 je izvršena paralelno od 31. listopada do 4. studenoga 1991. godine. Tom operacijom je otklonjena neposredna opasnost za Viroviticu i Grubišno Polje.

U sklopu ove akcije bilo je nekoliko manjih podakcija: Maslačak, Johanesberg, bitka za Trokut. Pobunjeni Srbi su početkom listopada 1991. godine, uz pomoć JNA, zauzeli Papuk, Psunj, Ravnu Goru i jugoistočni dio Bilogore. Također su kontrolirali Okučane i jugoistočno područje Pakraca. Plan JNA je bio zauzeti virovitičko-slatinsko područje, izbiti na madžarsku granicu i izolirati Slavonije a nakon toga s leđa napasti Đakovo, Osijek i Vinkovce.

Snage Srba i JNA u zapadnoj Slavoniji su se prosuđivale na oko 13.500 ljudi, oko 100 tenkova, 120 do 150 komada topničkog oružja.

Operaciju Orkan ’91. su izveli: 1.”A” brigada ZNG “Tigrovi”, 8. brigada – Samobor, 99. brigada – Zagreb (Pešćenica), 100. brigada “R” – Zagreb (Centar), 104. brigada – Varaždin, 108. brigada – Slavonski Brod, 117. brigada – Koprivnica, 121. brigada – Nova Gradiška, 123. brigada – Požega, 125. brigada – Novska, 127. brigada – Virovitica, 132. brigada – Našice-Orahovica, 136. brigada – Slatina, Protudiverzantska satnija ZNG – Bjelovar, 149. brigada – Zagreb (Trešnjevka), 56. Samostalna Bojna Kutina i Samostalna dragovoljačka postrojba “Štraseri”.

Žestoke borbe su vođene na: pakračkom, daruvarskom, lipičkom, novljanskom, novogradiškom, orahovačkom, virovitičko-slatinskom i požeškom području. Tijekom operacije su oslobođena mnogobrojna sela i uništena četnička uporišta.

Pakrac je bio u teškom položaju, trebalo je izvršiti deblokadu Pakraca kao i Lipika. Navod:

„Upravo na tom području operacija Orkan ’91 najranije započinje i 1. prosinca počinje bitka za Pakrac. Toga dana branitelji su Srbe protjerali iz dijela okupiranog Pakraca. Sljedećeg dana 2. prosinca hrvatski branitelji ulaze u Novi Majur i dio sela Kukunjevac.6 prosinca hrvatski branitelji su iz tri smjera krenuli u oslobađanjeLipika(od Tabora, Klise i Filipovca). Srbi su protjerani iz Kukunjevca i iz sela Dobrovca. Toga dana hrvatske su snage oslobodile Lipik, a neprijatelj je odbačen prema Bijelim Stijenama. Ovom akcijom i Pakrac je deblokiran. Također, Srbi su odbačeni na zapadne padine Psunja(crta Jagma-Donji Čaglić-Japaga).

Neprijatelj je 9 prosinca žestoko napao položaje branitelja, ali se crta obrane nije promijenila. Naprotiv, 11. prosinca branitelji su poboljšali svoj položaj pomicanjem dijela crte u smjeru neprijatelja za oko 700 m. Sutradan, 12 prosinca, odbijen je novi srpski napad na Lipik. Napadi su ponavljani 13. i 14. prosinca 1991. Hrvatske snage su 16. i 20. prosinca pokušali protunapad u cilju neutraliziranja stalnih napada srpskih snaga, ali bezuspješno. Do kraja prosinca crta obrane se stabilizirala i do operacije Bljesak Srbi su bili pred samim Pakracem“.

Daruvarske postrojbe su oslobodila mnoga sela te je cijelo područje općine Daruvar stavljeno pod nadzor Hrvatskih snaga.

15. prosinca 1991. godine su hrvatske snage oslobodile Voćin,Hum i okolna sela. Nakon oslobađanja Voćina otkriveno je da je masakrirano 40 civila hrvatske nacionalnosti (masakr u Voćinu). Stjecajem okolnosti u blizini je bila veća ekipa stranih forenzičara koji su detaljno istražili zločin u Voćinu, a jedan od njih, dr. JerryBlaskovich je poslije napisao i knjigu o tom strašnom zločinu. Kasnije se dokazalo da je pokolj u Voćinu bilo nedjelo paravojnih postrojbi tzv., “Šešeljevaca” i “tzv. “Belih orlova“.

Operacija Orkan ’91 bila je prva velika pobjeda Hrvatske vojske. Oslobođena je gotovo cijela zapadna Slavonija, uspješno je neutralizirano 21 srpsko uporište. Oslobođena je cijela planina Papuk, od Orahovice do Daruvara, kao i planina Ravna Gora. Oslobođeni su Voćin i Lipik, te cijeli niz sela. Obranjen je i Pakrac. Osujećen je plan odsijecanja Slavonije, područje Virovitice, Slatine i Orahovice te podravska magistrala i pruga ostali su sasvim sigurni, a prometnicom PakracPožega je bilo moguće prometovati, iako uz veliki oprez.

Operacija Orkan 91 je zaustavljena 3. siječnja jer je dogovoren sporazumni prekid vatre (Sarajevski sporazum od 2. siječnja 1992. godine)  na svim bojišnicama u Hrvatskoj. Sporazum je stupio na snagu 3. siječnja 1992. godine.

Pod srpskom okupacijom, od Pakraca do Save i između Novske i Nove Gradiške,je ostalo oko 600 četvornih kilometara koji su oslobođeni operacijom Bljesak.

Tijekom operacije Orkan 91 hrvatska strana je imala 184 poginula i 595 ranjenih branitelja a agresor je imao 516 poginulih i 615 ranjenih.

Marko Jukić/hu-benedikt; Foto: wikipedija

Skip to content