Splićanin Ivica Bota predstavio knjigu o 45 dana Puta svetom Jakovu

  • Written by:

U velikoj dvorani Nadbiskupijskog sjemeništa u Splitu predstavljena je knjiga „S prijateljem na Putu sv. Jakova“ Ivice Bote (66), graditelja cesta u Hrvatskoj i svojevremeno pomoćnika ministra za javne radove, obnovu i graditeljstvo, jedan od prvotimaca HSLS-a, koji je ovog proljeća, od 18. svibnja do 6. srpnja, hodočastio svetom Jakovu u Santiago de Compostelu, propješačivši skoro 900 kilometara od granice s Francuskom do gradića u Španjolskoj u kojem se čuvaju moći Svetog Jakova te produžio do Finistere, gdje tradicionalno završava hodočašće hodočasnika na Put sv. Jakova u Santiagu de Composteli na sjeverozapadu Španjolske, u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt. 

Uz predsjednika HUB-a dr. Vidu Popovića, koji je biranim riječima pozdravio sve prisutne u dvorani i predstavio goste večeri, o knjizi su govorili pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije prof. dr. sc. mons. Nediljko Ante Ančić, Zoran Bošković, nakladnik knjige i autor. Knjiga sadrži 40 stranica podijeljenih na 22 naslova koja govore o hodočasniku Ivici Boti koji je gotovo fizički nespreman hodanjem 45 dana krenuo na put (Santiago de Compostela). 

„Oduvijek je vjerni puk častio Boga preko njegovih svetaca na razne načine, a jedan od najstarijih oblika je hodom častiti. Taj tjelesni napor kao da daje dodatnu snagu i potvrđuje naše htijenje da upornošću ispunimo zadatak i dokažemo sebi i Bogu koliko želimo biti Njegovi. Na toj Božjoj stazi nalaze se svjetionici, a to su naši svetci, a sveti Jakov je jedan od njih. Put ga je doveo do groba sv. Jakova. Uz brojne susrete s drugim hodočasnicima i pratiteljima na tom putu, najbliži mu je bio Prijatelj Isus. Zar možemo doživjeti snažnije iskustvo od ovoga na božjoj stazi“, kazavši zapitao se Bošković.

-Tema zanimljiva i poučna – započeo je mons Nediljko Ante Ančić svoj osvrt na temu knjige ali i na povijest hodočašća i hodočasnika od davnina do današnjih dana. „U Evanđelju Isusu, Krist za sebe veli: Ja sam put! On je Božji put k nama ljudima, a istodobno postaje i našim putem k Bogu. Vjerovati znaći ‘ne stajati’ nego ići s njim tim putem prema konačnom cilju – ‘gledanju’. 

Dok putujemo, upoznajemo važne Božje naputke, ali bolje upoznajemo sami sebe, svoj poziv i svoje konačno određenje: da smo prolazni hodočasnici koji u sebi nose neutaživu čežnju za pravim i konačnim ciljem; učimo se solidarnosti s drugima, proživljavamo iskustvo osamljenosti i jedinstvenosti trenutka, put nas odgaja u pravoj vjernosti i spremnosti da se mijenjamo prema Božjim nadahnućima. Knjiga Ivice Bote, bogata sitnim zapažanjima i osobnim proživljavanjima, jednostavno i autentično govori o tim i drugim iskustvima, nadahnućima, susretima hodočasnika na Putu sv. Jakova . Vjerujem da će je svaki zainteresirani čitatelj u dahu pročitati. U njemu će probuditi slične osjećaje te osjetiti i osnažiti duhovna iskustva koja u sebi nosimo“, kazao je mons. Ančić

„Znao sam da moram ići Putem svetog Jakova čim sam na internetu vidio članak o Santiagu de Composteli. Osjetio sam poziv i samo sam ga slijedio. U životu često osjetite nekakav poziv, poticaj da nešto napravite, nekud idete. Nemojte odbacivati takav osjećaj, nemojte ga zanemariti, to je možda poziv koji vam može promijeniti život. Nećete biti ni svjesni da doživljavate jedan preporod, jednu duhovnu nadogradnju onoga što imate u sebi“ – pojasnio je Bota kako se odlučio na hodočašće svetom Jakovu. 

Na kraju je dodao kako je tijekom puta svaki dan molio za nekoga, žive, mrtve, prijatelje i neprijatelje, te kako je prema njegovom saznanju 181 Hrvat i 480 Slovenaca prešao ovaj Put.

Izvor: MISIJA / NADBISKUPIJA-SPLIT

Skip to content