DA SE NE ZABORAVI Operacija Otkos 10

  • Written by:

Operacija Otkos 10 od 31. listopada do 4. studenog 1991. godine.

Nakon izvlačenja dijela bjelovarskog korpusa iz Bjelovara postrojbe korpusa zauzimaju dijelove Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičko-podravske županije. Banjalučki korpus je prešao rijeku Savu i zauzeo posavsko područje od Nove Gradiške do Novske. Bjelovarski i banjalučki korpus se spajaju 16. listopada 1991. godine i prijete presijecanju podravske magistrale. Podravska magistrala je jedina cesta koja spaja Slavoniju s ostatkom Hrvatske.  Srpsko stanovništvo bilogorskog područja se stavilo na stranu pobunjenika, agresora, s ciljem stvaranja velike Srbije.

Srpska demokratska stranka (SDS) je okupila pobunjene Srbe i uz pomoć JNA izvršila okupaciju hrvatskog teritorija. JNA je naoružala pripadnike SDS-a, obučavala ih, štitila ih i pomagala pri osvajanju naselja u zapadnoj Slavoniji kao i u drugim područjima Hrvatske. Hrvatski branitelji nisu imali oružja ni streljiva da se suprostave naoružanim Srbima i JNA pa su pobunjeni Srbi okupirali sela, naselja i gradove. Pri okupaciji hrvatskog teritorija su počinili mnogobrojne zločine, prognali stanovništvo, izvršili pljačku privatne i državne imovine te izvršili mnogobrojna razaranja sela i gradova. Nakon zauzimanja vojarni JNA (vojarni u Virovitici, Daruvaru i Križevcima), sredinom rujna, hrvatski branitelji su došli do oružja i streljiva pa su se mogli suprostaviti agresoru iako su bili slabije naoružani.

Da bi spriječili presijecanje podravske magistrale i cijepanje Hrvatske postrojbe Hrvatske vojske su izvele operaciju Otkos 10 kojom su oslobodili dio Bilogore, oslobodili su oko 300 četvornih kilometara. Bila je to vrlo važna pobjeda Hrvatske vojske. Spriječeno je cijepanje Hrvatske i dovođenja istočne Slavonije u još teži položaj, te povoljniji položaj za obranu Pakraca i Lipika. .

Operaciju Otkos 10 su izvršile postrojbe: 127 brigada ZNG-e ( HV-a), postrojbi specijalne policije Bjelovar; protudiverzantske satnije Bjelovar;52. samostalnog bataljuna ZNG Daruvar, 57. samostalni bataljun ZNG-a Grubišno Polje, Odred narodne zaštite Grubišno Polje, Tenkovski vod 105. brigade Bjelovar, 19. mpoad Virovitica, Koprivnička satnija dragovoljaca.

Operacijom Otkos 10 je otvorena prometnica Grubišno Polje – Virovitica, pomoglo se očuvanju Virovitice, Grubišnog Polja, Bjelovara i Daruvara od daljnjeg razaranja te progona hrvatskog stanovništva iz njihovih domova. Operacijom je poljuljan moral neprijatelja, došlo se do oružja i streljiva a zarobljeni vojnici su korišteni za razmjenu hrvatskih vojnika i civila.

Operacija Otkos 10 je imala i drugu fazu,(radnog naziva “Ledina”), koja je bila odgođena zbog postignutog primirja. U Hagu (5. studenog) se održavala Mirovna konferencija o Jugoslaviji i postignut je dogovor o prekidu borbenih djelovanja. Agresor je čestim diverzantskim akcijama kršio dogovor pa je druga faza operacije Otkos 10 započela 5-ti prosinca 1991. godine i trajala je 10 dana. Oslobođeno je dodatnih 600 četvornih kilometara hrvatskog teritorija i ovladalo se prometnicom Veliki Bastaji – Koreničani – Miokovićevo.

Marko Jukić/hu-benedikt.hr; Foto: Vojna povijest

Skip to content