DA SE NE ZABORAVI 16. studenog 1991. godine – okupacija Slunje

  • Written by:

16. studenog 1991. godine su JNA i četnici okupirali Slunju, Saborsko i Cetingrad. Obrana je izdržala tri mjeseca, ali pred naletom jačeg agresora nije se mogla oduprijeti okupaciji. Slunja je bila u potpunom okruženju, odsječena od ostatka Hrvatske te je izvlačenje 16.000 Hrvata izvršeno preko Bosne. Jedan dio prognanika je odveden u srpske logore u BiH. Križni put progonstva je trajao četiri godine sve do oslobodilačke akcije Oluja.

„Od 1991. do 1995. ubijeno je u slunjskom kraju 297 osoba (bez Saborskog gdje su 52 žrtve). Od tog broja 70 je žena starije životne dobi, 1 trudnica, 1 djevojka i 3 djevojčice. Starijih muškaraca je ubijeno 99 plus jedno muško dijete (6 mjeseci). To je ukupno 175 žrtava koje čine žene, starci i djeca. Najveći broj stradalih je u prvim danima okupacije i tijekom okupacije: ukupno 213 žrtava.“ (svjedočanstvo mons. Mile Pecića).Za zločine je odgovarala samo jedna osoba!?

Nakon dolaska UNPROFOR-a (proljeće 1992.) stradale su u okupiranom području 52 osobe.

Srbočetnici su opljačkali i razorili obiteljske kuće Hrvata, opljačkali i spalili sve katoličke crkve i kapelice te oskvrnuli katolička groblja. Sva okupirana mjesta su teško razorena. Saborsko je praktično sravnjeno sa zemljom; uništen je 1171 stambeni objekt.

Dugotrajnom obranom Saborskog, Slunja i Cetingrada je onemogućeno brzo presijecanje kontinentalne Hrvatske, omogućeno je stvaranje nove crte obrane Karlovca i Ogulina. Hrvatska je u međuvremenu došla do oružja i streljiva pa je onemogućila daljnji prodor agresora.

Marko Jukić/hu-benedikt.hr; Foto: rastoke.com

Skip to content