Nisu mu dali ni odličje ni priznanje, a bio je spreman i umrijeti za Hrvatsku!

  • Written by:

Hrvatski domoljub Anton Kikaš, rekao nam je da svake godine 25. studenoga, na blagdan Svete Katarine (Svete Kate) slavi i svoj drugi – rođendan! Naime, toga je dana 1991. u zagrebačkoj zračnoj luci Pleso doveden pod pratnjom pripadnika zločinačke JNA iz Beograda i zamijenjen za zamjenika zapovjednika 5. armijske oblasti general majora Milana Aksentijevića, koji je nakon prisilnog spuštanja helikoptera uhićen kod Karlovca.

Kikaš je uhićen 31. kolovoza 1991., jer je u Boeingu 707 za obranu Hrvatske pokušao dostaviti 18 tona pješačkog i protuoklopnog naoružanja.

Mediji su izvijestili da je oružje kupio u Južnoj Africi, a da je za transport bila zadužena tvrtka Uganda Airlines. Plan je bio letjeti prema Trstu, i manevrom sletjeti u Ljubljanu. Nu, ulaskom u jugoslavenski zračni prostor, navodno je pogreškom pilota ruta promijenjena. Dva lovačka MIG-a JNA presrela su Boeing i zapovjedila pilotu da ga spusti u zagrebačku zračnu luku. Vojnici JNA zaplijenili su oružje i u dramatičnim okolnostima uhitili Kikaša te ga nakon batinjanja prebacili u vojni logor u Beogradu, gdje je proveo teška tri mjeseca, od prijetnji, fizičke i psihičke torture do svakodnevnih prijetnji likvidacijom.

Zaplijenjeni avion je kasnije služio zločinačkoj JNA za prijevoz rezervista na bojišnice u Hrvatskoj i BiH te za prijevoz obitelji i starješina JNA koji su bježali iz tih zemalja.

Kikaš nam je pričao da je tog 25. studenoga, zrakoplov poletio iz Beograda prema Sarajevu, gdje je ukrcano oko 25 Hrvata koje je JNA također previdjela za razmjenu. Kraj njega je u avionu sjedio ratni zločinac Aleksandar Vasiljević, nekadašnji šef Kontraobavještajne službe  JNA za kojeg je i zločinac Šešelj rekao da je „osmislio zločine u Hrvatskoj i BiH“. Vasiljeviću mu je, kaže Kikaš, u jednom trenutku poručio da kad vidi Tuđmana da mu predloži da očuva Jugoslaviju, a da će mu se on pridružiti.

Kad su sletjeli na zagrebački Pleso odmah su ih okružili vojnici zločinačke JNA, a on je posljednji izašao iz zrakoplova. Na pisti su ga zamijenili za Aksentijevića.

Nakon toga zajedno s ostalima koji su toga dana razmijenjeni bio je pozvan na domjenak kod ratnog ministra Gojka Šuška, koji je, po njemu, i najviše zaslužan za njegovo oslobađanje.

A što se tiče njegova uhićenja navodno je tu svoje prste imao i notorni Josip Manolić, odnosno neki ljudi oko njega, što nikada nije potvrđeno. Nu, Kikaš je Manolića tužio sudu, a postupak traje već godinama i ne vidi mu se kraja.

Poslije dolaska u Zagreb, Kikaš je još tri dana proveo u ovome gradu, a potom se vratio u Kanadu, gdje i danas živi i radi kao uspješan poduzetnik, ali i veliki humanista.

U Hrvatsku dolazi svake godine.

Žalosno je i jadno što od hrvatske države  nije dobio ni jedno odličje ni najobičnije priznanje.

A bio je spreman, kako kaže i u dokumentarnom filmu Jakova Sedlara, umrijeti za Hrvatsku!

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

Skip to content