DA SE NE ZABORAVI Memorandum o obrambenoj i vojnoj suradnji SAD i Republike Hrvatske 1994. godine

  • Written by:

29. studenog 1994. godine u Pentagonu su ministri obrane SAD (William Perry) i Republike Hrvatske (Gojko Šušak) potpisali Memorandum o obrambenoj i vojnoj suradnji.

Gojko Šušak (1945 – 1998.) ratni ministar obrane Republike Hrvatske. Bio je ministar obrane od 18. rujna 1991. do svoje smrti (3. svibnja 1998.godine). Postao je ministar obrane kada je četvrtina hrvatskog teritorija bila okupirana, kada još nismo imali ustrojenu vojsku, kada nitko (u međunarodnoj zajednici) nije vjerovao u samostalnost Republike Hrvatske. Sedam dana poslije 25. rujna 1991., na zahtjev tadašnjeg ministra vanjskih poslova SFRJ Budimira Lončara i britanske diplomacije, Vijeće sigurnosti UN-a donijelo rezoluciju UN-a 713 o zabrani uvoza oružja i vojne opreme u zemlje tadašnje Jugoslavije. To je vrijeme kada je Gojko Šušak postao ministar obrane RH.

Tijekom rata ustrojena je Hrvatska vojska, oslobođena su okupirana područja Hrvatske i Hrvatska je postala priznata kao ozbiljan sugovornik. Zasluge za razvoj Hrvatske vojske, oslobađanje okupiranih područja i međunarodni ugled Hrvatske pripadaju cjelokupnom vrhovništvu Republike Hrvatske. Međutim, treba istaknuti ulogu ministra Gojka Šuška koji je uspostavio službene i privatne kontakte sa Sjedinjenim Američkim Državama i uspostavio vojnu suradnju Republike Hrvatske i SAD. Memorandum o obrambenoj i vojnoj suradnji SAD-a i RH s kraja 1994. godine je bio početak uspostave dobrih odnosa koji su rezultirali (pored svih poteškoća, podmetanja) prijamom u Partnerstvo za mir, NATO savez i EU.

Dvadeset godina poslije

Prigodom obilježavanja 20. obljetnice bilateralne obrambene suradnje Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država putem Programa međudržavne partnerske suradnje sa saveznom državom Minnesotom, predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je 2. srpnja 2016. g. guvernera Minnesote Marka Daytona i predstavnike Nacionalne garde Minnesote.

“S ponosom danas možemo reći kako je u proteklih 20 godina u okviru zajedničkih aktivnosti s Nacionalnom gardom Minnesote provedeno više od 200 bilateralnih vojnih i civilnih stručnih aktivnosti te humanitarnih projekata, a uz sudjelovanje više od 3500 pripadnika Oružanih snaga i djelatnika MORH-a,” istaknula je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović

Predsjednica je istaknula kako dva desetljeća izvrsne i plodonosne bilateralne obrambene suradnje Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država svjedoče o prijateljstvu ne samo naših oružanih snaga, nego i o međusobnom prijateljstvu dviju zemalja. Dodala je kako je Hrvatska još u prvim danima svoje borbe za samostalnost i slobodu prepoznala Ameriku kao državu na koju se može osloniti. “Bilateralna suradnja između Amerike i Hrvatske, uspostavljena 1995. godine, težišno se zasnivala na obrambenoj i vojnoj suradnji,” rekla je Predsjednica. Dodala je kako je suradnja nakon završetka Domovinskog rata dobila znakovitu političku protežnost putem američkog doprinosa ulasku Hrvatske u punopravno članstvo u NATO i Europsku uniju te u neprekidnoj potpori jačanju međunarodnog značenja i ugleda Republike Hrvatske, i na području jugoistočne Europe putem Američko-jadranske povelje, i u širim međunarodnim okvirima.

Predsjednica Republike posebno je istaknula važnost Združenog programa suradnje, koji je 1996. godine uspostavilo Zapovjedništvo američkih snaga za Europu, a kojim je Hrvatskoj omogućeno korištenje Programa međudržavne partnerske suradnje i drugih visokovrijednih programa obrambene suradnje namijenjenih preustroju Oružanih snaga i preobrazbi sustava obrane za potrebe članstva u Partnerstvu za mir, a potom i punopravnog članstva u NATO-u.

U iznimno teškim političkim, vojnim, financijskim okolnostima ministar Šušak ustrojio je Hrvatsku vojsku, oslobođena su sva okupirana područja Republike Hrvatske te omogućen povratak stotina tisuća hrvatskih prognanika. Stvoreni su preduvjeti za ulazak Hrvatske u NATO. 2000. godine Hrvatska je postala članicom Partnerstva za mir, čime je obilježen početak odnosa između Hrvatske i NATO-a. RH je primljena u NATO 1. travnja 2009. godine.

Gojko Šušak je pokopan u Aleji hrvatskih branitelja na zagrebačkom groblju Mirogoj 7. svibnja 1998. godine. Njegovom pogrebu je kao službeni predstavnik SAD-a prisustvovao William Perry koji je u svom govoru naveo da je Šušak bio presudan za uspostavu slobodne Hrvatske, a za SAD je bio presudan za uspostavu stabilnosti i mira na ovim prostorima.

Marko Jukić/hu-benedikt.hr; Foto: Ministri (PortalOko), Nadgrobni spomenik na Mirogoju

Skip to content