Sveti Ivan Kentski

  • Written by:

Današnji sveti zaštitnik je Ivan Kentski (poljski Jan Kanty ili Jan z Kęt), svećenik i skolastik. Rodio se 23. lipnja 1390. u poljskom gradiću Kęty, nedaleko Oświęcima u Malopoljskom vojvodstvu.

Od malih nogu isticao se blagošću i dobrotom, a kao svećenik neumornim pastoralnim radom, studijem i molitvom. Na krakowskom sveučilištu je diplomirao, magistrirao i doktorirao 1418, zaređen je za svećenika 1421, a potom je od 1429. sve do svoje smrti djelovao kao glasoviti profesor Svetog Pisma. Kraće vrijeme, zbog zavisti drugih profesora udaljen je 1431. sa sveučilišta i postavljen za župnika u Olkuszu, gdje je također osvojio srca vjerničkog puka.

Dobroćudan i skroman duhovnik, bio je izuzetno darežljiv prema siromasima, spavao je malo, na tlu, a posljednjih 35 godina života iz pokore nije htio jesti meso. Četiri puta je pješke hodočastio u Rim i jednom u Jeruzalem, nadajući se mučeničkoj smrti. Na glasu čudotvorac, preminuo je u Krakówu na Badnjak, 24. prosinca 1473. Blaženim ga je 1676. proglasio papa Klement X, a svetim 1767. papa Klement XIII. U Rimskom časoslovu posvećne su mu tri himne. Omiljeni svetac u poljskom narodu, zaštitnik je Poljske i Litve te brojnih škola, župa i crkava diljem Poljske i Sjeverne Amerike.

Izvor: zupajastrebarsko.hr

Skip to content