Predstavljena iznimna knjiga Slavlje vjere pape emeritusa Benedikta XVI.

  • Written by:

Napisana prije nego što je Joseph Ratzinger postao papa, ova svevremenska knjiga reflektira trajne i nadahnjujuće uvide u vezi štovanja Boga i svete liturgije.

U prostorijama nakladne kuće Verbum na konferenciji za medije u četvrtak, 17. siječnja predstavljena je iznimna knjiga Slavlje vjere. Ogledi o teologiji liturgije, a knjigu je predstavio mr. sc. Petar Balta glavni urednik nakladne kuće Verbum. 

Jesu li liturgija i molitva od presudne važnosti za nadilaženje društvene krize u kojoj živimo i tehnološke manipulacije ljudskim životom koja uzima sve više maha? Da, tvrdi Joseph Ratzinger, sada papa emeritus Benedikt XVI. u novoj iznimnoj knjizi Slavlje vjere. Ogledi o teologiji liturgije koju je upravo objavila nakladna kuća Verbum u prijevodu dr. fra Ivana Ivande.

S obzirom na političke i socijalne krize našega vremena te moralni zahtjev koji one stavljaju pred kršćanina lako bi nam se moglo učiniti da proučavanje pitanja liturgije i molitve nije toliko važno. Ipak, kako ističe papa emeritus Benedikt XVI., liturgija nas istodobno dovodi do duboke suglasnosti sa svijetom i uzdiže nas iznad onoga što sami možemo proizvesti i učiniti, u područje darovanoga, življenoga, onog najuzvišenijeg što nam je povjereno. Stoga, samo ako čovjek doista liturgijski živi, odnosno istinski i ispravno štuje Boga, moguće je zaštititi ljudsko dostojanstvo te pronaći načela i snagu za rješavanje krize našega doba.

Kritizirajući onu vrstu religije koja ne ulazi u dijalog s Bogom koji nas čuje, papa emeritus Benedikt XVI. želi u knjizi Slavlje vjere odgovoriti na temeljno pitanje: kako slaviti Boga na ispravan način? Napisana prije nego što je Joseph Ratzinger postao papa, ova svevremenska knjiga reflektira trajne i nadahnjujuće uvide u vezi štovanja Boga i svete liturgije. Kao i uvijek, Ratzinger obrađuje svoju temu duboko i s jasnoćom, dajući ne svoj osobni pogled, nego istinski pogled Crkve na pitanje euharistijske liturgije i na njezinu ključnu ulogu u životu čovjeka i svijeta.

Knjiga Slavlje vjere dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i putem web knjižare Verbum.hr, a o njoj možete saznati više na linku ovdje.

Skip to content