TwitterFacebookPinterestGoogle+

Relikvije bl. Alojzija Stepinca u crkvi sv. Frane na Obali u Splitu

  • Written by:

Povodom 120. obljetnice rođenja bl. Alojzija Stepinca, prisjećajući se milosnoga drugog pohoda sv. Ivana Pavla II. Hrvatskoj te Stepinčeve beatifikacije, ususret blaženikova spomendana, u crkvi sv. Frane na Obali u Splitu od 7. veljače do 10. veljače borave njegove relikvije.

Program prvog dana molitvene trodnevnice započeo je u četvrtak 7. veljače pobožnošću Blaženoj Djevici Mariji s nakanom za Crkvu i duhovna zvanja. Potom je uslijedio svečani unos relikvija u crkvu, misno slavlje te euharistijsko klanjanje pod geslom „S Blaženikom na koljenima“. 

Relikvije je u prepunu crkvu vjernika unio župni vikar sv. Stjepana pod borovima fra Josip Ivanović. 
Tom prigodom je kazao, citirajući kardinala Josipa Bozanića,  kako je čašćenje relikvija dio predaje Crkve, koju je uvijek pratila osjećajnost, pobožnost i molitva za zagovor i milost.

„I ovaj susret i molitva u nazočnosti relikvija bl. Alojzija vođeni su evanđeoskim svjetlom, a to znači da ih vidimo u povezanosti s vjerom u uskrsnuće tijela“, kazao je fra Josip te dodao kako relikvije svetih šalju jasnu poruku da čovjek nije osuđen na posvemašnje nestajanje, nego je, zahvaćen milošću, nositelj klice vječnosti. 

Istaknuo je kako nam naša upućenost na svetost života blaženika pomaže da Bogu zahvalimo za život, da život cijenimo od prvoga trenutka, od samoga začeća do zadnjega daha na zemlji koji čovjeka povezuje s vječnošću. „Susretom s relikvijama odajemo počast svim ljudskim životima, misleći na one i u našoj Domovini, koje njihovi najbliži još uvijek traže. Svi su otkupljeni u Kristu i zato smo pred zemaljskim nepoznanicama puni nade u uskrsnuće tijela“.

Uz molitvu litanija bl. Alojzija Stepinca relikvije su prenijete do oltara na kojem je započelo misno slavlje koje je predslavio župni vikar fra Josip Ivanović. U homiliji je naglasio kako su iščekivanje, radost, molitva i ponos samo neke od riječi kojima bismo mogli opisati stanje našega duha koji je u svojoj svakodnevici iznenađen nečim nesvakidašnjim, drugačijim, novim. 

Blizina svetaca približava nam nebo više nego što mi sami možemo zamisliti. Blizina našega Blaženika u njegovim skromnim i krhkim zemaljskim ostatcima pomažu nam dotaknuti vječnost, iskusiti samo nebo. 
„Božja slava protegnula se našom Domovinom i cijelom crkvom po životu i djelu blaženoga Stepinca, koji je poput dvanaestorice izabran, ostavlja Krašićka polja i šume te polazi za Gospodinom; na njegovu riječ ‘baca mreže’ i želi da nijedan od onih koje mu je Boga dao da ne propadne, nego da ima život, u izobilju da ga ima. 

Izabran i poslan Stepinac polazi nepoznatim putovima, njemu skrivenima, ali Bogu jako dobro znanim i otkrivenim“. Na svom pastirskom, biskupskom putu prepoznavao je zlo, nečiste duhove i na njih riječju i djelom reagirao, promicao istinu i otkrivao lažna zavođenja tog vremena. Mrzio je nepravdu i borio se za pravdu. 

Njegovo pouzdanje svakodnevno je izricano i življeno biskupskim geslom „In te, Domine, speravi!“ – „U tebe se, Gospodine, uzdam!“ Naglasio je da se njegova veličina odlikuje jer je nadahnut Duhom, znao prepoznati i upozoriti ne jednom, ne dvaput, nego stotinu puta na zlo koje se uvlačilo u društvo i koje ga je kvarilo. Zbog toga je postao neprijatelj broj jedan onoga sistema.

Riječima „Dragi vjernici, draga Crkvo Božja, upoznajmo našega blaženika! U baštinu nam je ostavljeno neiscrpno blago Božje riječi koju je tako srčano, ne bojeći se nikoga, lomio i naviještao naš dragi Alojzije Stepinac. Prepoznajmo njegovu veličinu ne samo unutar naše Domovine, nego svjetskih razmjera. Ne dopustimo zavesti se lažima nečistih duhova koji i danas haraju, nego priljubimo Istinu koja oslobađa, jer za tu Istinu vrijedi biti mučen, vrijedi biti ponižen, vrijedi biti ubijen… jer vjernost Gospodnja naša je jakost“, završio je propovijed fra Josip.

Poslije misnoga slavlja uslijedilo je euharistijsko klanjanje pred relikvijom bl. Alojzija Stepinca.

U petak 8. veljače od 11 do 12.30 sati bit će prilika za ispovijed, osobnu pobožnost, te molitva Srednjega časa. U 18.15 sati je Križni put sa Stepincem, potom pobožnost bl. Alojziju Stepincu, a u 19 sati misa nakon koje će biti prikazan dokumentarni film „Alojzije Stepinac – svjedok istine“.

U subotu 9. veljače od 11 do 12.30 sati bit će prilika za ispovijed, osobnu pobožnost, te molitva Srednjega časa. U 18.15 sati je pobožnost BDM s nakanom za Domovinu. U 18.40 sati je pobožnost bl. Alojziju Stepincu, u 19 sati misa, a potom molitveno bdjenje „Stepinac s mladima“.

Na spomendan bl. Alojzija Stepinca u nedjelju 10. veljače mise i štovanje relikvija su u 8, 10, 11.30 i 19 sati. U 18.15 sati je pobožnost BDM s nakanom za obitelji, a u 18.40 sati pobožnost bl. Alojziju Stepincu. Svečano misno slavlje u 19 sati predslavi fra Josip Blažević, provincijal Hrvatske provincije svetoga Jeronima franjevaca konventualaca.

Izvor: MISIJA / SMN – ZDRAVKA ANDRIJAŠEVIĆ

Komentari