Don Ante Mateljan u Šibeniku: Svećenik pomaže da se stvore uvjeti za susret sa Kristom

  • Written by:

Rekolekcija za mjesec veljaču svećenika Šibenske biskupije održana je u srijedu 13. veljače u zgradi „Sjemeništa“ u Šibeniku. Na temu „Svećenik – posrednik između Boga i ljudi“ govorio je pročelnik Katedre Dogmatskoga bogoslovlja na KBF-u u Splitu prof. dr. don Ante Mateljan. Rekolekcija je započela molitvom Srednjeg časa u sklopu kojeg je meditaciju također održao prof. Mateljan.

U izlaganju na prvo mjesto stavio je iskustvo svećenikovog živog odnosa sa Bogom kojeg tada svećenik prenosi onima za koje je poslan. Svećenik pomaže da se vrata otvore, da se načini prolaz, da se stvore uvjeti za susret sa Kristom. Sam Krist je po svećenikovim rukama djelitelj milosti spasenja, kazao je dr. Mateljan.

Kao bit svećeničke službe stavio je posredovanje susreta s Kristom. Pomoći čovjeku da dođe Kristu treba shvatiti dijaloški i dinamički: pomoći Kristu da susretne čovjeka i pomoći čovjeku da susretne Krista. Svećenik je po poslanju i identitetu “službenik Krista, i “služitelj ljudi”.

Snagom sakramentalnog pritjelovljenja Kristu svećenik je osposobljen biti pred Kristom za ljude, osposobljen medu ljudima predstavljati Krista. Svećenik tvori “most” između ljudi i Krista. I sve to u otajstvu Crkve, poručio je dr. Mateljan.

Naglasio je kako svećenik mora biti bez podvojenosti službe i života kako bi se kroz svećenika vidjelo Krista. Svećenički život bi trebao biti dar, kazao je između ostalog don Ante Mateljan.

Izvor: MISIJA / ŠIBENSKA BISKUPIJA

Skip to content