DA SE NE ZABORAVI Hans-Dietrich Genscher – veliki prijatelj Hrvatske

Bio je Njemački vice-kancelar od 7. svibnja 1974. do 18. svibnja 1992. godine kada je dobrovoljno odstupio s mjesta vice-kancelara i ministra vanjskih poslova.

Gospodin Genscher je bio arhitekt njemačkog ujedinjenja, veliki prijatelj Hrvatske i najveći zagovornik priznanja neovisnosti Republike Hrvatske. On je brzo shvatio povijesni trenutak: pad „željezne zavjese“, kraj hladnog rata i promjene u Sovjetskom Savezu (dolazak Gorbačova na čelo Sovjetskoga Saveza).

Godine 1989. je mnogo istočnih Nijemaca izbjeglo iz Istočne Njemačke u Prag, u veleposlanstvo Zapadne Njemačke. Genscher je obavijestio izbjeglice da će moći slobodno prijeći u zapadni svijet. Helmuth Kohl i Hans-Dietrich Genscher su tvorci ujedinjenja Njemačke. Genscher je kao ministar vanjskih poslova vodio mnogobrojne razgovore, uvjerio je Moskvu i zapadne saveznike da ujedinjena Njemačka nije nikome prijetnja. Ujedinjenje Zapadne i Istočne Njemačke zbilo se 3. listopada 1990. godine.

Gospodin Hans-Dietrich Genscher je bio najveći zagovornik priznanja neovisnosti Republike Hrvatske. Genscher je u lipnju 1991. godine posjetio Beograd te se susreo sa Slobodanom Miloševićem i shvatio da je cilj Miloševića (Srbije) stvaranje velike Srbije. Unatoč pritiscima Velike Britanije i Francuske nagovijestio je priznanje Hrvatske i Slovenije od strane Njemačke te je vještom diplomatskom taktikom postigao suglasje da zemlje Europske zajednice zajednički priznaju Hrvatsku i Sloveniju 15. siječnja 1992. godine. U noći sa 16. na 17. prosinca 1991. godine, na sastanku ministarskog vijeća EZ-a postavio je ultimatum: „Ako to ne učinimo zajednički kao EZ, Njemačka će priznati sama.“ Velika Britanija i Francuska su podržavale srpsku hegemoniju te su optuživale gospodina Genschera za preuranjeno priznanje unatoč zvjerstvima koja je srpska strana napravila u Istočnoj Slavoniji i Podunavlju tijekom 1991. godine.

U znak zahvalnosti Njemačkoj u Hrvatskoj se pjevala pjesma „Danke Deutschland“. Gospodinu Genscheru je u Hrvatskoj podignuto nekoliko spomenika, a u više gradova imena ulica nose njegovo ime i ime kancelara Helmuta Kohla.

Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman uručio mu je 1997. godine visoko državno odličje, Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom. Počasni je građanin njegovog rodnog grada, nosilac Velikog križa francuske legije časti, počasni doktor znanosti Sveučlišta u Leipzigu kao i nositelj brojnih drugih priznanja. Godine 1994. je u Selcima (otok Brač) otkrivena bista Hansu Dietrichu Genschera, Autor brončane biste je španjolski kipar José Gomez iz Valencije.

Marko Jukić/hu-benedikt.hr; Foto: liberal internacional

Skip to content