DA SE NE ZABORAVI 28. veljače 1991. godine pobunjeni Srbi donijeli Rezoluciju o razdruživanju od Republike Hrvatske

Pobunjeni Srbi su sve akcije planirali i izvodili paralelno s odlukama hrvatskih vlasti o razdruživanju. Na hrvatskoj strani su bili informatori koji su obavještavali pobunjene Srbe o potezima hrvatske vlasti tako da su pobunjeni Srbi istog dana kada je hrvatska vlast objavila neku odluku ili deklaraciji odgovorili svojom odlukom ili deklaracijom.

  • 4. siječnja 1991. g. osnovan je Sekretarijat unutrašnjih poslova SAO Krajine (SUP-a SAO Krajine). To su bile milicijske snage pobunjenih Srba, svojevrsno ministarstvo unutarnjih poslova srpske paradržave, a vrlo brzo će se pokazati i jednim od sastavnih dijelova raznovrsnih oružanih sastava pobunjenih Srba.
  • 5. siječnja 1991. Policijske postaje u Kninu, Obrovcu, Benkovcu, Gračacu, Korenici, Donjem Lapcu, Dvoru na Uni, Vojniću i Hrvatskoj Kostajnici otkazale su poslušnost Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) RH i ušle u sastav tzv. krajinskog Sekretarijata za unutrašnje poslove (SUP SAO Krajine).
  • 4. veljače 1991. g., Pobunjeni Srbi pokreću inicijativu za pripajanje okolnih mjesta s većinskim srpskim stanovništvom općini Pakrac.
  • 22. veljače 1991. g., Pobunjeni Srbi su izglasali pripojenje Pakraca i okolnih mjesta t. zv. SAO Krajini. Također je Policijska postaja u Pakracu preimenovana u Općinski sekretarijat unutrašnjih poslova Pakrac te odbacila legalnu nadležnost MUP-a RH i objavila pripaja Sekretarijatu za unutrašnjih poslova SAO Krajine. Načelnik pakračkog SUP-a Jovo Vezmar zapovjedio je da se u službu pozove 80 posto pričuvnoga sastava (Srbi) policijske stanice Pakrac i da se policajci hrvatske narodnosti razoružaju i udalje s dužnosti. To je bila priprema za oružanu pobunu (Pakrac, 1. ožujka 1991. g.).
  • 28. veljače 1991. g. Ustavni sud RH je poništio odluku o pristupanju općine Pakrac SAO Krajini, uz obrazloženje da Hrvatski ustav ne sadrži osnove za postojanje tvorevine kakva je SAO Krajina.
  • 28. veljače 1991. g. Samozvano Srpsko nacionalno vijeće SAO Krajine usvojilo je Rezolucija o razdruživanju od Hrvatske i ostanku u Jugoslaviji zajedno s ostalim narodima i republikama koje prihvaćaju zajedničku državu

Marko Jukić/hu-benedikt.hr; Foto: putovnica.net

Skip to content