U Metkoviću završeni dani u čast sluge Božjega Metkovčanina oca Ante Gabrića

  • Written by:

U četvrtak 28. veljače na 104. rođendan metkovskog misionara sluge Božjega oca Ante Gabrića, koji je umro na glasu svetosti u dalekoj Indiji 1988.,u 73. godini života, u njegovoj rodnoj župi svetog Ilije proroka i župi svetog Nikole biskupa, u večernjim satima slavljene su svete mise. U crkvi svetog Ilije misu je predslavio župnik fra Ante Bilokapić, a u kapeli Pastoralnog oca Ante Gabrića u župi svetog Nikole biskupa, župnik i neretvanski dekan don Davor Bilandžić.

Završni dio „Dana oca Ante Gabrića u Metkoviću“ odvijao se u Ustanovi za kulturu i sport. Program je vodio vjeroučitelj Ivan Menalo koji je, govoreći o veličini oca Gabrića istaknuo kako jednako, kao što je otac Gabrić svojim dolaskom u Indiju unio promjene u život zajednice i samih svećenika koje smo imali priliku upoznati, i mi danas, potaknuti njegovim životom i primjerom nastavljamo njegovo djelo i misiju, pri čemu je između ostalih spomenuo Udrugu „Mladi oca Ante Gabrića“ Srednje škole Metković.

Pjesme Tamo gdje palme cvatu i Krist na žalu izveo je zbor OGŠ Metković pod ravnanjem prof. Dragana Gutića. Glazbena pratnja bili su Matea Jurilj i Mateo Obrvan. Darko Tot uz klavirsku pratnju Romea Hercega na saksofonu odsvirao je Matanovićev Rondo rustico a potom je skupina OGŠ – Ana Sušak, Željka Jerković, Petra Bubalo i Ana Kiridžija izvela peruansku Pjesmu frule za koje su ih pripremili njihovi mentori profesori – Erna Rebić, Mihaela Pavlović i Željko Mandarić.

Potom je prikazan igrano-dokumentarni film „Preporučena posveta“ redatelja Gorana Matića koji je premijerno prikazan povodom obilježavanja 30. godišnjice smrti oca Ante Gabrića. Uz redatelja Matića film je djelo kreativnog entuzijastičkog tima mladih ljudi koji su na ovaj način željeli potaknuti i održavati ljubav prema ocu Gabriću i misijama. 

Nakon premijere filma 20. listopada prošle godine, u svojoj recenziji prof. Vanja Gabrić napisala je kako je u filmu postignuta ozbiljnost duhovnog sadržaja kojem se pristupilo s najvećim poštovanjem. Tijek filma kontinuirano je laganog tempa, opće smirenosti ali velikih unutrašnjih naboja, napetosti i opuštanja, a to je izuzetno teško postići. Zaključila je kako grad Metković, pokrovitelj programa, može biti ponosan na duhovnost kojom ulazi u budućnost i na kreativne snage koje poštuju vrijednosti.

Posjetitelji su mogli pogledali i izložbu „S izabranima do svetosti“ na kojoj su prikazani hrvatski sveci, blaženici i sluge Božje. U sklopu izložbe, izložen je i talar oca Ante Gabrića. Prema ideji prof. Vanje Gabrić izložbu je pripremila prof. i dipl. bibliotekarka Ivana Čarapina u suradnji s vjeroučiteljima metkovskih osnovnih i srednjih škola. U ugodnom druženju posjetitelji su mogli uživati u hrani pripravljenoj na neretvanski i indijski način učenika kuhara Srednje metkovske škole, u sklopu humanitarne akcije „Sve je slađe kad se dijeli, kad se daje.“

Izvor: MISIJA / ANTONIJA MENALO / SMN; Foto: likemetkovic

Skip to content