Papin državni tajnik, kardinal Parolin, glavni zareditelj nadbiskupa Jozića u Splitu 1. svibnja

  • Written by:

U Splitsko-makarskoj nadbiskupiji u tijeku su pripreme za biskupsko ređenje njenog svećenika mons. dr. Ante Jozića, novoimenovanoga nadbiskupa Cisse i apostolskog nuncija u Obali Bjelokosti, koje će biti u srijedu, 1. svibnja 2019. u 10 sati u Konkatedrali sv. Petra u Splitu. Glavni zareditelj će biti državni tajnik Svetog Oca kardinal Pietro Parolin.

Sastanku koji se održao u zgradi Nadbiskupskog ordinarijata u Splitu u srijedu, 6. ožujka, nazočili su splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, generalni vikar mons. Miroslav Vidović, kancelar don Ratomir Vukorepa, maestro don Šime Marović, don Ante Mateljan, don Ivica Žižić, rektor i vicerektor Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu don Jure Bjeliš i don Ivan Urlić te nadbiskupov tajnik don Gabrijel Kamber.

Radni sastanak mons. Barišić otvorio je molitvom i kratko uveo okupljene u ono što očekuje mjesnu Crkvu. Razgovaralo se tako o tehničkim i organizacijskim pojedinostima, kao i o tijeku samog liturgijskog slavlja koje će prenositi Hrvatska radiotelevizija.

Mons. Ante Jozić rođen je 16. siječnja 1967. u Trilju. Osnovnu školu završio je u Trilju, sjemenište i bogosloviju završio je u Splitu. Za svećenika je zaređen 28. lipnja 1992. po rukama mons. Ante Jurića. Mons. Jozić tri godine je službovao kao kapelan u Makarskoj (1992.-1995.), potom ga nadbiskup Jurić šalje u Rim na studij (1995.-1999.). Poslije studija ide kao predstavnik Svete Stolice u Indiju (1999.- 2003.), potom u Moskvu (2003.-2009.) i Hong Kong (Kina) (2009. do danas). Papa Frane imenovao ga je 2. veljače naslovnim nadbiskupom Cisse i apostolskim nuncijem u Obali Bjelokosti.

Izvor: MISIJA / KRISTINA BITANGA / SMN

Skip to content