DA SE NE ZABORAVI Nekažnjeno ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića

General HVO-a Vlado Šantić je bio zapovjednik 101. pukovnije u Bihaću. Vojna policija Armija RBiH ga je uhitila 9. ožujka 1995. godine i od tada mu se gubi svaki trag. Nestao je 9. ožujka 1995. godine.

Bihać su branili 5. korpus Armije RBiH i HVO  (101. pukovnija HVO-a). Petim korpusom je zapovijedao Atif Dudaković i on je najodgovornija osoba za sudbinu Vlade Šantića. HVO nije bio pod zapovjedništvom Petog korpusa već su zajednički branili grad. Srpske snage su potisnule Peti korpus i ugrozile obranu Bihaća. HVO je pod vodstvom Šantića akcijom 13. siječnja 1995. godine vratio izgubljene položaje. Postojao je sukob između Dudakovića i Šantića jer je HVO nije bio pod zapovjedništvom u Sarajevu. Drugi veliki problem je bio što Šantić nije htio ući u sukob sa snagama Republike Zapadne Bosne (Snage Fikreta Abdića) pa je to također jedan od razloga njegova ubojstva. Vlado Šantić je poštivao zapovjedi vodstva HVO-a o nenapadanju snaga Fikreta Abdića.

Hamdija Abdić – Tigar, zapovjednik 502. brdske brigade Armije RBiH, je 9. siječnja 1995. godine došao u Glavni stožer 101. pukovnije i uhitio Vladu Šantića te ga odveo Dudakoviću u hotel Sedru. U hotelu je Šantić mučki pretučen i nakon toga mu se gubi trag. Nitko nije odgovarao za smrt generala HVO-a Vlade Šantića.

John R. Schindler u svojoj knjizi Unholy Terror, navodi da je Dudaković naručio ubojstvo jer je Šantić znao za njegova krijumčarenja tijekom rata.

Marko Jukić/hu-benedikt.hr; Foto: vecernji.hr

Skip to content