Ivan Ugrin: Rusi, Englezi, Česi, Mađari, Slovaci… nisu još ratificirali ‘Istanbulsku’

  • Written by:

Glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjørn Jagland poručio je u povodu Međunarodnog dana žena da se ostvaruju važni ciljevi u pogledu okončanja nasilja nad ženama, ali je potrebno učiniti još više. Hrvatska je pritom dobila pohvalu za ratifikaciju Istanbulske konvencije.

Međutim, od 47 država članica Vijeća Europe, Azerbajdžan i Rusija uopće još nisu potpisale Istanbulsku konvenciju. Jedanaest zemalja članica Vijeća Europe: Armenija, Bugarska, Češka, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Mađarska, Moldavija, Slovačka, Ukrajina i Ujedinjeno Kraljevstvo, potpisalo je dokument, ali ga još nisu ratificirale.

“U nekim slučajevima, kao što je Bugarska, ratifikacija je blokirana zbog zabrinutosti i pogrešnog shvaćanja pojma ‘rod’. Vjerujem da se takve pogrešne interpretacije mogu razjasniti ako se pruže točne informacije i ako postoji politička volja da se to učini, kao što je na primjer u Hrvatskoj, koja je ratificirala Istanbulsku konvenciju u lipnju prošle godine”, kazao je Jagland.

Kad vidite svu tu silu, jednu trećinu zemalja Vijeća Europe koje nisu ratificirale Istanbulsku konvenciju, onda se zapitate što je hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću prošle godine trebalo izvršiti pritisak na saborske zastupnike HDZ-a kako bi se sporna konvencija ratificirala u Saboru. Gotovo sve zemlje srednje Europe, kojima po svojem položaju i povijesti Hrvatska pripada, nisu to učinile. Ni Češka, ni Slovačka, ni Mađarska… Ni Ujedinjeno Kraljevstvo… 

Netko je, očigledno radi samo njemu znanih interesa, zanemario činjenicu da “Istanbulska” propagira rodnu ideologiju. Papa Frane i hrvatski biskupi očitovali su se protiv rodne ideologije u “Istanbulskoj”, stotine tisuća ljudi prosvjedovale su na ulicama, četiri stotine tisuća potpisa prikupljeno je sa zahtjevom da se raspiše referendum kojim bi se otkazala rodna konvencija…

Bit rodne ideologije je tvrdnja da je spol biološki zadan i nepromjenjiv, dok je rod društvena konstrukcija, nestabilna i promjenjiva, pa tako svatko prema svojoj volji može birati svoj rod, tako da prema spolu može biti muškarac, a prema rodu žena. Primjene zakona o rodnom identitetu u drugim zemljama rezultirale su pojavom daleko većeg nasilja nego do tada. Na primjer, osoba koja se deklarira kao “žena” ima zakonsko pravo ulaziti u ženske nužnike i svlačionice. Postavlja se pitanje kakvi su to zakoni koji žele zaštititi žene od nasilja a izlažu djevojke i žene neugodnostima u prostorima i okruženjima koja su namijenjena samo njima.

Nova predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU), Annegret Kramp-Karrenbauer, neki je dan završavajući jedan politički govor ispričala vic koji govori o tome kako u Njemačkoj u posljednje vrijeme u kafićima svi piju kapučino i čekaju u redu za gender WC. To je jedan od plodova rodne idologije. 

Nitko ne spori da je važno zaštititi žene i svako ljudsko biće od nasilja. Naša država već ima svu zakonsku regulativu koju samo treba primjenjivati. S Istanbulskom konvencijom nitko nije zaštićeniji negoli je bio prije nje. Samo što bi se nekima na kraju mogla obiti o glavu.

Izvor: IVAN UGRIN/MISIJA

Skip to content