Preminuo poznati splitski novinar Ivica Luetić

  • Written by:

U splitskoj bolnici u utorak 12. ožujka u 86. godini života umro je novinar Ivica Luetić.

Ivica Luetić rođen je 23. travnja 1933. u Skoplju, a podrijetlom je iz Župe Biokovske. Novinarstvom se bavio od 1961. godine i bio je član Hrvatskog društva katoličkih novinara.

Kao stalni i privremeni suradnik pisao je u Fokusu, Sportskim novostima, Zadrugaru, Vikendu, Večernjim novostima, Glasu Slavonije, Novom listu. Bio je dopisnik Hrvatskoga katoličkoga radija, Informativne katoličke agencije te je pisao za Glas Koncila, Hrvatski fokus, Hrvatsko slovo… 

Prošle godine u svome Splitu dobio je Nagradu za životno djelo kao jedan od najstarijih terenskih novinara, javio je Hrvatski fokus.

Neumoran kao novinar i uvijek srdačan u nastupu, Ivica Luetić desetak je godina bio suradnik Redakcije kulture Hrvatskoga katoličkog radija, a kulturna događanja u Splitu pratio je i za Glas Koncila. Gotovo da se može reći da nije bilo važnijeg kulturnog događaja u Splitu o kojem nije izvještavao. Svoja je zapažanja zapisivao desetljećima, sve do svoje smrti. Tijekom Domovinskog rata se, pišući za Glas Slavonije, istaknuo profesionalnim izvještavanjem o brojnim bojišnicama.

Ivica Luetić bio je jedan od najstarijih terenskih novinara u Hrvatskoj, koji je za svoj rad 2012. godine dobio osobnu godišnju nagradu Splitsko-dalmatinske županije, a 2017. godine Nagradu za životno djelo koja se dodjeljuje u povodu Dana grada Splita i blagdana sv. Dujma. Nagrada mu je dodijeljena za dugogodišnji rad u novinarstvu, a posebno za doprinos promicanju kulture, religije i drugih društvenih zbivanja.

Nagradu za životno djelo Ivica Luetić je darovao supruzi Ankici, jer je ona, kazao je tada, to najviše zaslužila. “Trebate imati podršku u kući i ja joj javno dodijeljujem ovu nagradu”, rekao je tom prigodom. U novinarstvu je najvažnijom smatrao objektivnost. “Nažalost, sve je toga manje. Raduje me to što sve moje godine rada u novinarstvu nisam dobio ni jednu pritužbu, ni jedan demant ili sudski proces”, rekao je Ivica Luetić, uvijek rado viđen gost mnogih događaja u Splitu i njegovoj okolici.

Ivica je od početka djelovanja Hrvatske udruge Benedikt redovito pratio aktivnosti i događanja udruge te o istima izvještavao javnost. Bio je dio života i djelovanja udruge te nismo mogli zamisliti naše aktivnosti bez nazočnosti Ivice. Hvala mu za iskreno i afirmativno praćenje rada Hrvatske udruge Benedikt sve do posljednjih dana dok ga bolest nije prikovala uz krevet.

Posljednji ispraćaj dragog Ivice bit će u četvrtak, 14. ožujka u 14.30 na splitskom groblju Lovrinac.

Supruzi, djeci i svoj rodbini i prijateljima dragog Ivice izražavamo iskrenu sućut zbog njegove smrti, a njemu želimo da počiva u miru Božjem i neka mu je laka hrvatska zemlja koju je istinski volio!

Hrvatska udruga Benedikt

Skip to content